Xi Jinping er stjernen i Kinas politiske teater

I dag begynder Kinas kommunistpartis femårlige kongres, som giver et sjældent indblik i en ellers hermetisk lukket verden. Her vil præsident Xi Jinping cementere sin position som en af landets mest magtfulde ledere i nyere tid

Xi Jinping taler ved åbningen af det kommunistiske partis kongres – hvem vil Kinas præsident samle omkring sig? –
Xi Jinping taler ved åbningen af det kommunistiske partis kongres – hvem vil Kinas præsident samle omkring sig? – . Foto: Ng Han Guan/AP/ritzau.

Kinas syv mest magtfulde mænd lignede hinanden til forveksling, som de én for én trådte frem på det tykke røde gulvtæppe i Folkets Store Hal i Beijing. Alle var klædt i sorte jakkesæt som anonyme embedsmænd, det vandkæmmede hår var strøget stramt tilbage, og kun antydningen af et smil viste sig i mundvigene, da de blev præsenteret som Politbureauets Stående Udvalg foran verdenspressen ved afslutningen af kommunistpartiets 18. partikongres i november 2012.

I midten, en anelse højere og bredere end de øvrige mænd, stod partiets nyslåede generalsekretær Xi Jinping.

I dag skydes den 19. partikongres i gang, og denne gang skal vi holde endnu skarpere øje med, hvem der flankerer Xi Jinping, Kinas præsident og kommunistpartiets formand.

Lykkes det formand Xi at sætte sine loyale allierede ind på posterne, cementerer det nemlig fortællingen om, at Kina har fået sin mest magtfulde leder siden det kommunistiske Kinas grundlægger, Mao Zedong.

Kinesisk politik er en hermetisk lukket affære, og derfor giver kommunistpartiets femårlige partikongresser og persongallerier os et sjældent glimt ind i en ellers hemmelig verden.

Kommunistpartiets første turbulente partikongres fandt sted ved et hemmeligt møde i Shanghai i 1921 med kun 13 delegerede. Undervejs sendte frygten for at blive afsløret af politiet kommunisterne ud på en båd i en sø i nærheden, hvor de fortsatte med at lægge planer i fred.

I nyere tid har partikongresserne været nøje orkestrerede femårlige politiske teaterstykker, hvor valget af lederskabet aftales på forhånd mellem partiets fraktioner, og al splid og uenighed holdes bag lukkede døre.

I dag vil 2287 delegerede derfor møde op i deres stiveste puds i Folkets Store Hal. Himlen vil sandsynligvis være blå, fordi fabrikkerne omkring Beijing er blevet bedt om at skære ned på produktionen. Alt imens har politiet sørget for at jage migrantarbejdere og hjemløse væk fra byens centrum og sætte systemkritikerne i husarrest.

Først til sidst på kongressen bliver der sat ansigter på dem, der er blevet valgt til at sidde på posterne i partitoppen, det 25 mand store politbureau, og den absolutte magtkerne, Politbureauets Stående Udvalg.

Denne gang skal vi bide mærke i en uskreven regel i kinesisk politik. Den dikterer, at personer over 67 år ikke kan vælges til en ny periode i Det Stående Udvalg, og derfor skal fem af de syv nuværende medlemmer skiftes ud.

Men der gættes højlydt om, hvorvidt Xi Jinping har tænkt sig at ignorere reglen og lade sin magtfulde allierede og chef for en stor anti-korruptionskampagne Wang Qishan fortsætte i Det Stående Udvalg, selvom han er fyldt 69 år.

Sker det, kan det åbne porten for et endnu mere bemærkelsesværdigt scenarie: At Xi Jinping fortsætter som kommunistpartiets leder, når han selv falder for aldersgrænsen i 2022.

Det vigtige spørgsmål er, om Xi Jinping er ved at trække Kommunistpartiet væk fra det kollektive lederskab, som man ellers blev enig om efter Mao Zedongs død i 1976, fordi det var alt for farligt at koncentrere magten hos én person.

Xi Jinping har allerede med brutal hånd udrenset flere af sine politiske rivaler. For nylig faldt den politiske stjerne Sun Zhengcai, partiboss i byen Chongqing, som ellers var en klar favorit til en toppost i partiet, før han blev anklaget for korruption og magtmisbrug.

Xi Jinping er også ved at opbygge en personkult omkring sig, som man ikke har set mage siden Mao Zedong, og partiets propagandamaskine spytter dokumentarfilm, artikler og bøger ud om præsidentens liv, karisma og folkelighed.

Samtidig har han konsolideret sin magt, så han i dag sidder i spidsen for så mange centrale udvalg og styregrupper, at han går under øgenavnet ”formanden for det hele”.

Og han står bag et ideologisk korstog for at komme vestligt tankegods til livs på landets universiteter, strammer til stadighed tøjlerne omkring de troende i landet og kører den hårdeste kurs mod systemkritikere og rettighedsadvokater i årevis.

Men Xi Jinping har ifølge mange økonomer forsømt at tage hul på økonomiske reformer som eksempelvis et opgør med Kinas store statsejede virksomheder, reformer, der kan gøre Kinas økonomi mere sund og stabil på længere sigt.

Kina er i dag verdens næststørste økonomi efter USA og er drivkraften bag den globale vækst. Hvor end Kina vender sig hen, kommer det til at få betydning for os alle. Derfor er det værd at holde øje med personerne, der står ved siden af Xi Jinping ved slutningen af den 19. partikongres om en lille uges tid.

For her ser vi, om Xi Jinping er Kinas nye kejser.

Lene Winther er journalist og vært på radioprogrammet Kina Snak på Radio24syv. Hun er tidligere korrespondent i Kina, har studeret kinesisk politik på Fudan Universitet i Shanghai og vil fremover analysere kinesiske forhold i Kristeligt Dagblad.