Xi og Trump er kun venner på overfladen

USA’s præsident, Donald Trump, fik på sin Asien-tur en kejserlig modtagelse i Kina, hvor han lovpriste præsident Xi Jinping som aldrig før. Men bag facaden vokser modsætningerne mellem supermagten USA og et Kina på vej frem

”Jeg bebrejder ikke Kina. Hvem kan bebrejde et land for at udnytte et andet land til gavn for sine egne indbyggere? Jeg ville have gjort det samme,” lød det fra Donald Trump om Kinas handelspolitik under torsdagens pressemøde.
”Jeg bebrejder ikke Kina. Hvem kan bebrejde et land for at udnytte et andet land til gavn for sine egne indbyggere? Jeg ville have gjort det samme,” lød det fra Donald Trump om Kinas handelspolitik under torsdagens pressemøde. Foto: Andy Wong/AP/ritzau.

Vidste man ikke bedre, lignede det kulminationen på et smukt og dybt venskab.

Svøbt i matchende grå overfrakker spadserede Xi Jinping, hustruen Peng Liyuan og de sortklædte Donald og Melania Trump tæt sammen, mens solen lagde sig ned over det gamle kejserlige palads Den Forbudte By i Beijing.

Det var onsdag, og Donald Trump var ankommet til det tredje stop på sin 12-dage lange tur rundt i Østasien, som slutter i Filippinerne på tirsdag.

De drak te, og bagefter blev Donald Trump som den første udenlandske leder siden Folkerepublikken Kinas fødsel i 1949 trakteret med middag i de kejserlige gemakker.

Effekten udeblev da heller ikke den efterfølgende dag:

”Mine følelser over for dig er enormt varme. Der er en fantastisk kemi imellem os, og jeg tror, at vi kommer til at gøre forrygende ting for både Kina og USA,” sagde USA’s præsident foran rullende kameraer på kinesisk stats-tv til sin svagt smilende kinesiske kollega.

Pist forsvundet var Donald Trumps hårde ord fra valgkampen sidste år om et Kina, der ”voldtager” USA med sin unfair handelspolitik, og tilbage stod en amerikansk præsident, der gjorde sit ypperste for at flattere sin kinesiske vært og behandle ham som sin ligemand.

På den anden side stod en kinesisk leder, der er mere magtfuld og selvsikker end nogensinde før, efter at han forleden ved den 19. partikongres konsoliderede sin magt, fik sin egen teori ved navns nævnelse skrevet ind i kommunistpartiets principprogram og sikrede sig en status på linje med Mao Zedong.

”Jeg bebrejder ikke Kina. Hvem kan bebrejde et land for at udnytte et andet land til gavn for sine egne indbyggere? Jeg ville have gjort det samme,” lød det fra Donald Trump om Kinas handelspolitik under torsdagens pressemøde.

Og hvis Donald Trump ikke sagde det selv, blev budskabet endnu mere tydeligt, da han viste Xi Jinping en video af sit seksårige barnebarn Arabella, hvor hun iført traditionel kinesisk kjole synger sange på kinesisk.

Mens der var rigeligt med stads og smiger, var det til gengæld småt med konkrete resultater.

Der var intet nyt i spørgsmålet om det atombevæbnede Nordkorea, som USA anser for at være den største trussel mod sin nationale sikkerhed.

Donald Trump gentog på pressemødet i Beijing, at der var fælles fodslag om at implementere sanktionerne fra FN’s Sikkerhedsråd, og at der skulle lægges mere økonomisk pres på Kinas nabo og allierede.

Og nok blev der underskrevet handelsaftaler til en værdi på mere end 1600 milliarder danske kroner, men mange af disse aftaler var allerede undervejs, eller også var der ingen detaljer om, hvornår de skulle træde i kraft, viste en afdækning i avisen The New York Times efterfølgende.

Modsætningerne mellem USA og Kina trådte frem i lyset, da præsidenterne i går ankom til Vietnam for at holde taler ved topmødet for det økonomiske samarbejde Apec, som tæller 21 lande i stillehavsområdet.

Her blev det tydeligt, at Donald Trump stadig ikke har nogen klar strategi for Østasien, mens Xi Jinping allerede er godt i gang med at øge sin indflydelse og alliancer i regionen.

Donald Trumps tale ved Apec-mødet handlede i store træk om at sætte USA først og søge handelsaftaler med de enkelte lande i regionen i stedet for at lave store, fælles frihandelsaftaler. Noget af det første, han gjorde som præsident, var at trække USA ud af handelsaftalen TPP, som hans forgænger, Barack Obama, havde forhandlet på plads med Japan og 10 andre stillehavslande.

”Vi vil ikke lade nogen udnytte USA længere. Jeg vil altid prioritere USA højest. Ligesom jeg forventer, at I alle prioriterer jeres egne lande højest,” sagde Donald Trump på talerstolen ved topmødet i den vietnamesiske by Da Nang.

Imens udnyttede Xi Jinping sin tale til at understrege, at Kina står klar til at udfylde tomrummet fra USA.

I sin tale iscenesatte Xi Jinping sig atter engang som en forkæmper for global handel og for en ny frihandelszone i regionen.

”Åbenhed bringer fremskridt, mens selvtilstrækkelig lader én sakke bagud. Vejen frem vil ikke være let, men vi vil ikke opgive vores drøm,” lød det fra Xi Jinping i går.

Blandt de regionale ledere var klapsalverne betydeligt højere efter Xi Jinpings tale end efter Donald Trumps.

Lene Winther er journalist og vært på radioprogrammet Kina Snak hos Radio24syv. Hun er tidligere korrespondent i Asien og har studeret kinesisk politik på Fudan Universitet i Shanghai.