Yazidisk kvinde vidnede mod sin IS- voldtægtsmand: Nu er han dømt til døden

For første gang er en yazidisk kvinde stået frem i retten i Irak over for den mand, der holdt hende fanget og voldtog hende i månedsvis, da hun var 14 år

Ashwaq Haji Hamid Talo, som i sidste uge kunne se sin voldtægtsmand blive dømt til døden ved en irakisk domstol, besøger her i 2018 Lalish-templet i de kurdisk-kontrollerede områder af det nordlige Irak for at mindes de andre tusinder af yazidi-kvinder blandt Islamisk Stats ofre. – Foto: AFP/Ritzau Scanpix.
Ashwaq Haji Hamid Talo, som i sidste uge kunne se sin voldtægtsmand blive dømt til døden ved en irakisk domstol, besøger her i 2018 Lalish-templet i de kurdisk-kontrollerede områder af det nordlige Irak for at mindes de andre tusinder af yazidi-kvinder blandt Islamisk Stats ofre. – Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Der blev skrevet historie, da den 20-årige Ashwaq Haji Hamid Talo i sidste uge stod i vidneskranken i Karkh-domstolen i Iraks hovedstad, Bagdad. Rolig og uden tøven fortalte hun i halvanden time de tre dommere, hvordan hun og hendes familie var blevet taget til fange af Islamisk Stat, IS. Hvordan hun i en alder af 14 år blev givet som gave til en 30-årig irakisk IS-kæmper, og hvordan den mand i månedsvis flere gange om dagen mishandlede, tæskede og voldtog hende. Han giftede sig med hende mod hendes vilje og inviterede sine IS-venner til at voldtage hende og andre yazidiske piger, der blev holdt i samme hus.

På anklagebænken sad den mand: Muhammed Rashid Sahab. Anklaget for at have været medlem af Islamisk Stat, for i 2014 at have voldtaget Ashwaq og desuden for i 2003 at have dræbt en taxichauffør og stjålet hans bil. Muhammed Rashid Sahab blev dømt til døden ved hængning.

Det er første gang, at et medlem af Islamisk Stat er blevet dømt for at have voldtaget tilfangetagne piger og kvinder. Og det var første gang, at en yazidisk kvinde åbent stod frem i en irakisk domstol og gav sit vidnesbyrd imod den mand, der holdt hende fanget og voldtog hende.

”Jeg håber, min historie når ud i hele verden, så mine venner hører den, og at det giver dem mod til at gøre som jeg, så de kan hævne sig på Daesh (arabisk for Islamisk Stat, red.). Hundreder af yazidiske kvinder kender navnene på dem, der voldtog dem, men er bange for at rejse anklage,” sagde Ashwaq Haji Hamid Talo efter dommen.

Det skriver Amy L. Beam, en menneskerettighedsaktivist til fordel for yazidierne, som fulgte retssagen, på det kurdiske internetmedie NRT.

Retspræsidenten Haider Jalil Khalil bekræfter ifølge avisen The New York Times, at det hidtil har været umuligt at rejse anklage imod de tidligere medlemmer af IS for voldtægt, fordi vidnerne har nægtet at stå frem i retten.

77 medlemmer af Ashwaq Haji Hamid Talos familie blev taget til fange af Islamisk Stat, da deres hjemby, Khana Sor, i området omkring Sinjar-bjerget blev angrebet af Islamisk Stat den 3. august 2014. Kvinder og mænd blev adskilt, og alle kvinder og piger over ni år blev ført til Mosul, hvor de blev handlet for få hundrede dollar. Sahab vandt Ashwaq ved en lodtrækning, greb hende ved håret og lagde hende i håndjern, inden han næste dag bankede og voldtog hende ifølge hendes vidneudsagn i retten.

Efter næsten tre måneders daglige overgreb lykkedes det Ashwaq og de andre yazidiske piger, der blev holdt fanget sammen, at putte sovepiller i IS-mændenes mad. Da mændene sov, stak pigerne af.

I 2015 var Ashwaq Haji Hamid Talo med i en gruppe på 1100 yazidi-børn, der kom til Tyskland i traumebehandling. En dag så hun Muhammed Rashid Sahab på gaden i Stuttgart og meldte ham til politiet. Han var kommet til Tyskland som flygtning. Men tysk politi kunne intet gøre, da Sahab ikke havde begået forbrydelser i Tyskland.

Det var dog, skriver Amy L. Beam, den anmeldelse i Stuttgart, som i begyndelsen af 2019 førte til, at irakiske grænsevagter arresterede Sahab på en grænseovergang mellem Syrien og Irak.