Ytringsfrihed som Mursi forstår den

USA antyder, at Egyptens præsident Mursis styre er et tilbageskridt for demokratiseringsprocessen

Soldaterne er klar til Libyen-missionen
Soldaterne er klar til Libyen-missionen. Foto: ASMAA WAGUIH Denmark.

Bare to korte beskeder på det sociale medie twitter. En udveksling af ord mellem den amerikanske ambassade i Kairo og præsident Mohammed Mursis kontor er nok til at forstå, hvor omfattende den seneste debat om ytringsfrihed under Mohamed Mursi er i Egypten.

I søndags blev den egyptiske satiriker Bassem Yussef arresteret for angiveligt at fornærme præsidenten og tale ondt om islam. Bassem Yussef kaldes for Egyptens svar på den kendte amerikanske tv-vært Jon Stewart. Og efter Jon Stewart senere brugte en udsendelse på at gøre nar af Mohamed Mursi og støtte Bassem Yussef, lagde den amerikanske ambassade i Egypten et link af udsendelsen ud på sin twitterside.

Reaktionen fra den i forvejen fornærmede Mursi kom hurtigt.

Det er upassende for en diplomatisk mission at tage del i så negativ politisk propaganda, lød beskeden fra Mursis præsidentkontor.

Jon Stewarts tv-show viser tre år gamle klip med Mohamed Mursi, hvor han blandt andet siger, at jøder er efterkommere af aber og svin, og hvor han erklærer sin uforbeholdne støtte til ytringsfrihed.

LÆS OGSÅ: Opposition uden modtræk til Egyptens islamiske projekt

Mohamed Mursi fulgte i går op med en erklæring om ytringsfrihed til de regionale medier.

Præsidenten gentager vigtigheden i at have ytringsfrihed og trykkefrihed i Egypten, hed det i en officiel udtalelse fra Mursis kontor.

Samtidig forlyder det, at den tv-kanal, der sender Bassem Yussefs ugentlige show, er under pres, fordi præsidentkontoret ønsker kanalen lukket, med mindre den dropper Bassem Yussefs populære udsendelse.

Mursi benægter at have nogen del i de seneste sager mod Bassem Yussef, der siden er blevet løsladt mod kaution. I går kom turen til komikeren Ali Qandil, der også blev løsladt mod kaution. Et rekordhøjt antal egyptiske bloggere, journalister og kunstnere i det hele taget afventer dom i sager, hvor de er anklaget for at have fornærmet præsidenten eller islam. Under tidligere præsident Hosni Mubarak var tallet langt lavere.

De seneste arrestationer af Bassem Yussef og Ali Qandil har fået den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, til at skærpe tonen over for den egyptiske ledelse.

USA er oprigtigt bekymret over den retning, Egypten synes at bevæge sig i. Men vi håber ikke, det er for sent for regeringen, der domineres af Det Muslimske Broderskab, at ændre retning, siger John Kerry til det amerikanske nyhedsbureau AP.

Siden præsident Mursis valgsejr i juli 2012 er han blevet stærkt kritiseret af dele af den egyptiske presse. Ofte af journalister og bloggere, der er en del af oppositionsbevægelsen mod Det Muslimske Broderskab.

Arrestationen af de to komikere og de mange sager mod bloggere og journalister skaber frygt for, at Mursi og Det Muslimske Broderskab er i gang med at indskrænke ytringsfriheden.