Prøv avisen

Yvettes mor blev offer for Afrikas oversete kristenforfølgelser: Hvordan kan man dræbe en gammel, lam kvinde?

Sidste år blev kristne Yvettes landsby angrebet af muslimske eksoprørere i Den Centralafrikanske Republik. Det lykkedes Yvette at undslippe med familiens børn, men hun måtte efterlade sin lamme mor. Da hun kom tilbage, var moderen dræbt. – Foto: World Watch Monitor/Åbne Døre

Hvert år forbliver væsentlige historier stort set ubeskrevet i de danske medier, fordi de er for svære, fjerne eller dyre at formidle. Dette er en af dem

Det eneste muligt opløftende ved de begivenheder, der i oktober sidste år førte til det brutale drab på den centralafrikanske kvinde Yvettes lamme mor, er, at Yvette og hendes børn selv undslap drabsmændene. Drabet fandt sted i familiens hjem i en landsby i den nordlige del af Den Centralafrikanske Republik. Et land med 4,6 millioner indbyggere, der de seneste fem år har været plaget af borgerkrig.

Da Yvette hørte skyderier i nærheden af landsbyen, skyndte hun sig at tage familiens børn og løbe ind i den nærliggende skov. Derved lykkedes det hende og børnene at undslippe.

”Da jeg kom tilbage, fandt jeg min mor banket ihjel. Jeg forstår ikke, hvordan man kan dræbe en gammel, lam kvinde. Hvordan kan man bare banke hende, til hun dør?”, spørger hun retorisk i et interview med den internationale kristne missionsorganisation Åbne Døre.

Organisationen besøgte i maj i år en stor flygtningelejr uden for byen Kaga Bandoro, 350 kilometer nord for landets hovedstad, Bangui.

Drabet på Yvettes mor var en del af et større angreb, hvor mindst 23 kristne blev skudt, hakket og stukket ihjel af hovedsageligt tidligere muslimske oprørere. Havde fredsbevarende FN-styrker fra en nærliggende base ikke grebet ind, ville der ifølge Åbne Døre være blevet dræbt endnu flere.

Rygtet om angrebet spredte sig som lynild, og i et land, hvor indbyggerne efter års borgerkrig ved, at hurtig flugt kan betyde forskellen mellem liv og død, strømmede tusinder af kristne i dagene og ugerne efter angrebet i sikkerhed i den nærliggende lejr for internt fordrevne, som pludselig husede 18.000 mennesker i næsten identiske nødtørftigt byggede hytter af strå.

Den Centralafrikanske Republik har været hårdt ramt af vold, siden overvejende muslimske Seleka-rebeller i 2013 væltede regeringen i et statskup, som førte til, at den daværende præsident Francois Bozizé flygtede ud af landet.

Kuppet førte til modangreb fra en kristen oprørsgruppe, og tilsammen udløste handlingerne en voldsspiral af hævnangreb på civile og oprørere på tværs af trossamfundene, der fik det interna-tionale samfund til at udstationere fredsbevarende FN-styrker i landet i 2014.

Siden 2016 har landet været ledet af præsident Faustin-Archange Touadera, hvis regering reelt har meget lille indflydelse uden for Bangui.

Selvom den muslimske oprørsgruppe Seleka formelt blev opløst i 2013, er livet uden for flygtningelejren stadig ”fyldt med frygt og pres” for kristne, og ønsker de at leve deres liv uden for en lejr, er de nødt til at ”holde lav profil”, fortæller præsten Enza til Åbne Døre.

”De kan blive i deres egne hjem, så længe de holder lav profil og ikke skaffer sig selv eller andre kristne problemer på halsen,” fortæller Enza.

Men problemer opstår nemt i det ludfattige land, hvor gennemsnitsindkomsten pr. indbygger beløber sig til 2330 kroner om året – og der blot skal en gnist til at antænde den ulmende konflikt mellem muslimer og kristne.

Sådan en gnist sprang den 11. oktober sidste år, fortæller Enza til Åbne Døre:

”Tyve, der tilhørte en eks-Seleka-fraktion, forsøgte at stjæle udstyr fra en lokal radiostation. Vagten skød en af tyvene, der døde senere samme aften. Tyven var tilfældigvis muslim, og vagten viste sig tilfældigvis at være kristen. Det var nok til, at den lokale eks-Seleka-gruppe drog ud på drabstogt dagen efter. Over hele Kaga Bandoro blev kristne dræbt, mens bygninger og kirker blev brændt ned. ”

Situationen i landet er kompleks. Mens den nordlige, overvejende muslimske del af landet er hærget af kristenforfølgelser, er situationen stik modsat i den sydlige del af landet, hvor muslimer bliver forfulgt og dræbt af den selvudråbt kristne oprørsgruppe Anti-Balaka.

Landets kirke afviser, at gruppen på nogen måde skulle repræsentere kirken, og flere iagttagere peger på, at Anti-Balaka snarere er animister end kristne.

Efter et par år med relativt fredelige forhold er sikkerhedssituationen i Den Centralafrikanske Republik atter blevet kraftigt forværret siden efteråret 2016, og 80 procent af landet er ifølge hjælpeorganisationen Læger uden Grænser i dag kontrolleret af 14-15 bevæbnede grupper.

Cirka halvdelen af landets befolkning er afhængig af nødhjælp, og 1,1 millioner mennesker, eller hver femte centralafrikaner, er enten flygtet ud af landet eller er internt fordrevet.

Når vi alligevel hører så lidt om, hvad der foregår i Den Centralafrikanske Republik, skyldes det, at det er et farligt sted at rejse, og at dybdeborende journalistik har trange kår i dag, vurderer professor i medier og social forandring ved det britiske University of Leicester Thomas Tufte.

”Centralisering og kommercialisering af medier og nyhedsdistribution har gjort det vanskeligere og dyrere at få de historier, som ikke distribueres gennem de centrale nyedsbureauer, ud i medierne,” siger han.

Siden Åbne Døre besøgte lejren uden for Kaga Bandoro, er mindst 60 mennesker, heriblandt seks Røde Kors-medarbejdere og ni FN-sol-dater, blevet dræbt i området af forskellige bevæbnede grupper Antallet af internt fordrevne i lejren er steget til omkring 19.000.

Kaga Bandoro-flygtningelejren ligger i den nordlige og overvejende muslimske del af Den Centralafrikanske Republik. Her har omkring 19.000 mennesker, primært kristne, søgt i sikkerhed ikke langt fra FN’s fredsbevarende base i nærheden. – Foto: World Watch Monitor/Åbne Døre
Kaga Bandoro-flygtningelejren ligger i den nordlige og overvejende muslimske del af Den Centralafrikanske Republik. Her er omkring 19.000 mennesker, primært kristne, søgt i sikkerhed ikke langt fra FN’s fredsbevarende base i nærheden. – Foto: World Watch Monitor/Åbne Døre