Zelenskyjs våben mod Putin er en militær version af Gorbatjovs glasnost

Ukraine har ikke blot vundet verdensopinionens sympati. Med præsident Zelenskyj i spidsen er det lykkedes at gøre information og kommunikation til effektive våben

Det kan ikke udelukkes, at præsident Volodymyr Zelenskyj har ladet sig inspirere af den tidligere sovjetiske leder Mikhail Gorbatjovs i forhold til kommunikationsstrategien.
Det kan ikke udelukkes, at præsident Volodymyr Zelenskyj har ladet sig inspirere af den tidligere sovjetiske leder Mikhail Gorbatjovs i forhold til kommunikationsstrategien. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix, Eric Herchaft/Nordfoto-Isopress/Ritzau Scanpix.

Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, inspirerer både Vladimir Putin i Moskva og Volodymyr Zelenskyj i Kyiv. Putin til at søge tilbage til den totalitære fortid før Gorbatjov, Zelenskyj til at afstøve Gorbatjovs glasnost-koncept og gøre det til Ukraines stærkeste våben mod invasionsmagten.

Som koncept stod glasnost for ”åbenhed” og ”gennemsigthed” og dermed et nybrud i den totalitære stats konstruktion, der var bygget på arven fra Lenin og Stalin. I almindelig russisk sprogbrug er det primært en term fra langt tilbage i tiden om administrative eller juridiske processer, der bliver ført i offentlighed. 

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Præsident Putin har i dag lagt den sidst rest af glasnost i graven i Rusland, mens Zelenskyj via taler til og for alverdens parlamenter og forsamlinger og til sin egen befolkning har gjort den moderne version af glasnost til sit vigtigste våben.

Hvad er det Zelenskyj gør og kan?

Den ukrainske præsident er meget mere end en dygtig kommunikatør. Han har holdt modet oppe i sin egen hårdt prøvende og flygtende befolkning. Han har holdt den vestlige verden op på svigt af (vore) moralske forpligtelser. Og han har udstillet fjenden – Putin, Rusland og russerne.

Han har ikke blot bygget moralsk kapital, han har omsat den til militær og sikkerhedspolitisk kapital. Han har i den proces også udstillet os og vores defaitisme, da krigen brød ud. Da amerikanerne foreslog, at han af hensyn for sin egen og sin families sikkerhed blev evakueret, var hans svar: ”Jeg har ikke brug for et lift, jeg har brug for mere ammunition."

I sin efterhånden ikoniske, armygrønne T-shirt har han optrådt for de fleste parlamenter, der holder med Ukraine og forsamlinger i FN, Nato og EU. Kommunikationen har hver gang været konkret og målrettet – ikke en turné med samme tale hver gang. Han har både politisk og militært i hver forsamling bedt om noget, han kunne få, og noget, han vidste ville blive afvist. Det sidste for at rykke på vore grænser for, hvilke typer militært udstyr vi ville støtte med, hvilke sanktioner vi ville sætte i værk, og hvilke politiske konsekvenser vi ville drage. Det har virket, vi har rykket os.

Besøget via skærm i henholdsvis det tyske og det danske parlament er instruktive. Foran Forbundsdagen ydmygede han forbundskansler Olaf Scholz og dermed de tyske regeringer siden 2013 for mangel på beslutsomhed overfor Rusland – det har rykket Tyskland derhen i sin ruslands- naturgas- og sikkerhedspolitik, hvor Tyskland står i dag. Foran Folketinget bad han stort set kun om ting, som han ville få ja til – et dygtigt forarbejde af Ukraines ambassadør i København i samarbejde med den danske regering.

Zelenskyjs strategi har høstet tre enorme gevinster. For det første har han fået os til at indse, at Putin kan tabe, og at Ukraine kan vinde – nederlaget var ikke givet, som vi uambitiøst antog i begyndelsen. Han har med sin konstante skærmturné sørget for, at vore følelser er med ukrainerne, og at vi er kaldet til handling, fremfor at en krig midt i Europa blot går i nyhedsglemslen og bliver en del af vores apati. Og han har vekslet indsatsen til økonomisk, militær og politisk støtte, der blot er vokset uge for uge. Han har tvunget os til ikke at give op.

Og så bygger han på de europæiske institutioner og viser, at Ukraine er beredt og forberedt. Billederne af krigsforbrydelser i Butja blev med det samme fulgt op af international efterforskning, fremvisning for vestlige journalister og et bud fra den ukrainske efterretningstjeneste på, hvem der som de første bør sigtes.

Og mens Zelenskiyj har vundet den vestlige offentlighed, har Putin lukket Memorial, organisationen, der under glasnost afdækkede Stalin-tidens forbrydelser, forbudt Aleksej Navalnyjs organisation, sendt samme i straffekoloni og indført fascistisk lovgivning mod enhver opposition.

Gorbatjovs arv forvaltes diametralt modsat af Putin og Zelenskyj – uanset hvem af dem, der vinder, ved vi, hvem der er på fortidens og fremtidens side. Det lader Zelenskyj os ikke glemme.

Jens Worning er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg og partner i kommunikationsbureauet Policy Group. Han analyserer russisk politik og dens følger i Kristeligt Dagblad.