Prøv avisen

Brasilianske kvinder er bange for, at deres graviditet skal ende ulykkeligt

Tanken om, at der måske vokser et hjerneskadet barn i min mave, er ved at drive mig til vanvid. Mens jeg gik og glædede mig til fødslen af mine to første børn, er det helt anderledes denne gang, siger gravid brasiliansk kvinde.

Den såkaldte zika-virus breder sig hastigt og skaber frygt blandt Brasiliens gravide kvinder, fordi den kan forårsage alvorlige hjerneskader hos nyfødte

Venteværelset er fyldt til randen med gravide kvinder.

Selvom de ser sunde og raske ud, er de stærkt bekymrede for, at deres graviditet skal ende ulykkeligt.

De risikerer nemlig at være inficeret med zika-virussen, der menes at være skyld i, at et rekordstort antal børn bliver født med for små kranier kaldet microcephali, som forårsager svære hjerneskader.

På blot fire måneder er der konstateret mindst 4000 tilfælde af microcephali i Brasilien. Til sammenligning blev der kun konstateret 150 tilfælde i hele 2014. En af de bekymrede kvinder er 27-årige Maria Lorenzo, der er i syvende måned og til dagligt arbejder i et supermarked.

For to uger siden fødte en af hendes kolleger et barn med microcephali, og frygten for, at det samme vil ske for hende, har fået hende til at søge lægehjælp.

”Jeg har brug for svar. Jeg kan ikke sove om natten. Tanken om, at der måske vokser et hjerneskadet barn i min mave, er ved at drive mig til vanvid. Mens jeg gik og glædede mig til fødslen af mine to første børn, er det helt anderledes denne gang,” siger hun.

Kvinderne taler sammen i små grupper om den seneste udvikling i epidemien og om de mange rygter, som florerer.

”Jeg har hørt, at vi allerede er smittet med zika allesammen, så der er ikke noget, vi kan gøre,” siger en ung, højgravid kvinde.

Flere rykker tættere på hende. En anden kvinder tager over:

”Jeg har læst på internettet, at der findes en vaccine, men at den ikke bliver frigivet, fordi man kan tjene flere penge på den senere.”

Stemningen er anspændt, og mange tripper nervøst rundt mellem hinanden. Vi befinder os på Brasiliens største offentlige hospital Clinicas midt i storbyen Sao Paulo. Hospitalet har som resten af landets sundhedsvæsen været på den anden ende, siden udbredelsen af zika for alvor tog fart i midten af 2015. Mindst 1,3 millioner brasilianere er smittet med zika, hvilket gør Brasilien til det land, som er hårdest ramt i Latinamerika.

Zika er ikke dødelig, men kan give høj feber. Anderledes alvorlig er zika for gravide og par, som påtænker graviditet, fordi den kan være skyld i, at børn bliver født med for små kranier og dermed svære hjerneskader.

En sygeplejerske råber en række numre op, og 10 kvinder skynder sig ind på lægens kontor. Han forklarer dem, at der er stor risiko for, at de er smittet med zika, men at der er lille sandsynlighed for, at det får betydning for deres børn.

”Det vil sige, at der er en risiko. Jeg kom i håb om, at der ikke var noget at bekymre sig om. Kan vi blive testet for zika?”, spørger Maria.

Lægen forklarer, at det ikke er muligt at teste på nuværende tidspunkt. Det eneste, kvinderne kan gøre, er at forsøge at beskytte sig mod myggestik, selvom det næsten er umuligt at gardere sig mod, da myggene jager døgnet rundt overalt i byen.

Af samme årsag opfordrer de brasilianske myndigheder kvinder, der ønsker børn, til at udsætte deres graviditet, indtil situationen er kommet mere under kontrol.

Myndighederne vil i februar sætte militæret ind i kampen mod zika, hvor 220.000 soldater vil sprøjte mod myggene og uddele informationsmateriale. Men Brasiliens sundhedsminister, Marcelo Castro, erkender i et interview i avisen O Globo, at ”Brasilien taber kampen mod udbredelsen af zika”.

Brasilien har årligt cirka tre millioner børnefødsler. De foreløbigt 4000 konstaterede tilfælde af microcephali svarer til 0,13 procent af det samlede antal nyfødte.

Flere af kvinderne på Clinicas er rasende over, at lægen ikke kan hjælpe dem. Maria går rystet fra hospitalet og føler sig ikke mindre bekymret. Tværtimod. Hun tager metroen direkte til sin lokale kirke i den sydlige del af Sao Paulo.

Selvom klokken er fire om eftermiddagen, er kirken næsten fuld. Hun taler med en ung mand, som er kommet for at tænde et lys og bede til, at hans gravide kone vil føde et raskt barn. Præsten Marco da Silva er også til stede og tilbyder åndelig vejledning.

Flere par ønsker rådgivning om prævention oven på myndighedernes advarsler mod graviditet. 60 procent af den brasilianske befolkning bekender sig til den katolske kirke, der officielt er imod prævention. Myndighederne frygter, at kirkens standpunkt vil bidrage til en eksplosion i antallet af microcephali-tilfælde de kommende år.

Marco da Silva er generelt mod prævention, men han mener, der kan gøres undtagelser.

”Zika er så uhyggelig og usædvanlig en omstændighed, at par bør overveje, om prævention ikke er den bedste løsning i denne her situation. Men først og fremmest skal man sætte sin lid til Gud,” siger han.

Lidt senere har Maria har en privat samtale med præsten. Bagefter er hun faldet til mere ro.

”Overraskende nok er jeg mere beroliget af præstens ord end lægens. Jeg må være stærk i troen og bede til, at Gud vil velsigne min mand og mig med et normalt barn. Det skal nok gå, og for første gang i flere uger tror jeg, at jeg kan sove roligt i nat,” siger hun.

En kommunalarbejder sprøjter insektgift i slumområdet Imbiribeira i Recife som en del af byens kamp mod zika-virussen. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Scanpix