Prøv avisen

Trods farvel til Mugabe: Zimbabwerne kan vente sig mere af samme skuffe

For første gang siden militæret i tirsdags satte Robert Mugabe i husarrest, viste Zimbabwes 93-årige præsident sig i går i offentligheden, da han deltog i en translokation for studerende på Zimbabwes Open University i Harare. – Foto: Ben Curtis/AP/ritzau

Indbyggerne i Zimbabwe håber på forandringer, hvis Mugabe forlader præsidentposten. Reel forandring forudsætter et generationsskifte, siger forskere

I Zimbabwe synes et nært forestående farvel til landets enerådige leder gennem 37 år, præsident Robert Mugabe, stadig mere sandsynligt. Selvom præsidenten i går overraskende dukkede op ved en translokation på et universitet i hovedstaden, Harare, har militæret meldt ud, at der ”finder forhandlinger om præsidentens tilbagetræden sted”.

Udsigten til at slippe af med den 93-årige Mugabe tynger ikke zimbabweren Yemurai i hovedstaden, Harare.

”Selv hvis der kommer en anden diktator i stedet, så accepterer vi en ny. Hør her: Vi er arbejdsløse, sultne og fattige. Det eneste, vi ønsker, er, at noget vil ændre sig,” siger han til den amerikanske avis The Washington Post.

Dermed indkapsler Yemurai i få sætninger zimbabwernes desperation. Siden 2000 har det sydøstafrikanske land befundet sig i en næsten konstant social og økonomisk deroute, der har kostet arbejdspladser, penge og et velfungerende uddannelses- og sundhedssystem.

Meget tyder nu på, at Robert Mugabe vil blive erstattet af sin mangeårige tro følgesvend, den forhenværende vicepræsident Emmerson Mnangagwa, som Mugabe fyrede for nylig – en fyring, der udløste den magtkamp med militæret, som i denne uge kulminerede med, at generalerne overtog styringen og satte præsidenten i husarrest.

Den 75-årige Mnangagwa repræsenterer den såkaldte befrielsesfløj i regeringspartiet Zanu-PF, som mest består af ældre zimbabwere med en baggrund i landets frihedskamp i 1960’erne og 1970’erne, og som har tætte bånd til landets militær. Og Mugabe får ifølge krigsveteranerne ikke lov til at sætte sig op mod militæret og forblive ved magten.