Ugens kirkenyheder: Afsked med de døde, og en kirke uden styrtbløderi

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

Det blev endnu en uge med dødsfald, da den kendte evangelist-prædikant Billy Graham fra USA gik bort 99 år gammel. Her fotograferes en mindevæg i det såkaldte Billy Graham Training Centre i North Carolina.
Det blev endnu en uge med dødsfald, da den kendte evangelist-prædikant Billy Graham fra USA gik bort 99 år gammel. Her fotograferes en mindevæg i det såkaldte Billy Graham Training Centre i North Carolina. Foto: Kathy Kmonicek/Ritzau Scanpix.

Ugens citat:

“Selvom de fleste danskere ikke går i kirke regelmæssigt, så ved de, at den er der, når de får brug for den. Når forfaldshistorien fortælles så ofte, skyldes det i vidt omfang en kombination af uvidenhed og journalistisk dovenskab.”

Johannes Henriksen, debatredaktør på Kristeligt Dagblad, om de nye tal om folkekirken.

Afsked med de døde

I denne uge blev prins Henrik bisat fra Christiansborg Slotskirke. Det betød, at der ud af mange var særligt én, som fik en hektisk uge, nemlig kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen. I et tilbageblik gennemgår han, hvad der skete i de syv dage op til bisættelsen. Du kan også læse hele hans prædiken fra bisættelsen her.

Og så til et andet sted langt herfra. En ny uge, et nyt dødsfald. I denne uge gik Billy Graham bort, den store amerikanske prædikant, der var kendt som de amerikanske protestanters pave, og som har rådgivet præsidenter fra Dwight D. Eisenhower til Barack Obama. Han blev 99 år gammel.

4.352.507

Så mange danskere er per 1. januar i år medlemmer af den danske folkekirke. Danmarks Statistik har taget temperaturen på folkekirken, og tallene viser, at 75,3 procent af danskerne er medlemmer - en andel, der siden 1997 ganske vist er faldet med 10,8 procentpoint af flere årsager, blandt andet bliver langt færre børn døbt, og befolkningen er vokset med indvandringen.

Men “folkekirken bløder ikke medlemmer,” som nyhedstelegrammerne ellers fór i blækhuset og skrev, da de nye tal kom frem onsdag. For som med alle tal skal man se på de forklaringer, der ligger bag. Få de mere konstruktive argumenter for, hvorfor der er grund til at glæde sig over folkekirkens tilstand, eller hør fra hestens egen mund, hvad tre forskellige danskere tænker om kirkens tilbud.

Rådsproblemer

Selvom kirken ikke styrtbløder medlemmer, gemmer der sig problemer rundt omkring i sognene. På de bonede gulve i en af Københavns mest prominente kirker, nemlig domkirken Vor Frue Kirke, har formanden for menighedsrådet trukket sig i vrede efter et år med interne stridigheder, blandt andet om holdningen til islam og tværreligiøse arrangementer samt beskyldninger om magtmisbrug.

Den nye formand for menighedsrådet er ikke udpræget optimistisk om, at der falder ro over tropperne - hun “gør sig ingen forestillinger om et forbilledligt samarbejde i det her menighedsråd,” som to tidligere medlemmer ligefrem kalder for “dysfunktionelt.” Domprovst og menighedsrådsmedlem Anders Gadegaard er uenig i kritikken og beskyldningerne om, at han skulle præge rådet med sin egen dagsorden; “vi lever i et demokrati, og enhver taler sin sag,” siger han til avisen.

Tre hurtige internationale

  • Der er fart over feltet i disse dage til vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea, hvor alverdens atleter dyster mod hinanden. For de norske elitesportudøvere er der i år en ekstra opbakning i form af tre præster, som skal hjælpe sportsfolkene med at opnå “større idræts- tros- og livsglæde gennem samtaler om livet.”
  • For de katolikker, der er fraskilt og bliver gift igen, er det bare med at holde hænderne over dynen, hvis de fortsat vil modtage sakramenter. Sådan lyder opfordringen fra Lissabons ærkebiskop, der med det kontroversielle forslag høster undren fra portugisiske teologer og filosoffer.
  • En ny bølge af protester har rejst sig i forlængelse af den verdensomspændende MeToo-kampagne til kamp mod seksuelle overgreb. Denne gang har en række muslimske kvinder valgt at bryde tavsheden og fortæller nu om overgreb under de muslimske pilgrimsrejser til Mekka. De kalder deres kampagne for #MosqueMeToo.

Det skriver de andre:

Asylpræster har fået ny titel
<em>Jyske Vestkysten</em>

Folkekirken viger - men er stadig stærk
Information

Mette Bock: Drop nu snakken om, at danskerne flygter fra folkekirken. Det er jo ikke rigtigt
<em>Politiken</em>