Prøv avisen

Ugens kirkenyheder: Dansk politik bryder sig bestemt om Luther

Når den tidligere borgmester i København Anna Mee Allerslev blev trukket gennem mediemøllen, skyldes det i høj grad vores lutherske arv, mener Christian Hjortkjær. Foto: Hendrick Schmidt/AP/ritzau og Philip Davali/ritzau

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

Nyt fra Tømmerup
Præsten fra Tømmerup, der har været anklaget for overgreb på børn og unge,er blevet kendt skyldig. Straffen skal udmåles i næste uge.

Husk at sagen er udtryk for en personlig tragedie og ikke institutionelle forhold som i den katolske kirkes skandaler om børnemisbrug, minder kirkehistoriker os om.

Global tour de kristendom
Der er i dag dobbelt så mange ortodokse i verden som for 100 år siden. Alligevel udgør de en mindre andel af verdens kristne. Læs hvordan det hænger sammen her.

I Grønland er det modsatte tilfældet: Troen er relativt uforandret og stabil. 95 procent er medlem af folkekirken, så den ateistiske tendens, vi ser i Danmark, har ikke en chance, når det gælder det nordlige folk med den stærke tro.

Og så får tyskerne en professor i kristenforfølgelser. Men da religionsfrihed politisk set er en varm kartoffel herhjemme i Danmark, hænger vi stadig fast i en god gammeldags diskussion om signalværdi.

Tour de 1500-tallet - og tilbage
Det kan godt være, at Luther ikke brød sig meget om politik. Men nutidens politik bryder sig bestemt om Luther,skriver højskolelærer Christian Hjortkjær, der giver reformatoren skylden for den tidligere Københavner-borgmester Anna Mee Allerslevs (R) mediebevågne fald.

Og så er der udgivet en ny bog, som sætter fokus på reformationstidens svar på Steve Jobs eller Mark Zuckerberg. Mød manden, der i modsætning til Luther var interesseret i den globale samtale: Den glemte humanist Erasmus af Rotterdam.

Fede, dumme og rige var de katolske munke ifølge reformationsfejringens gængse karakteristik, og så talte munkene uforståeligt latin og gav syndsforladelse for kolde kontanter. Av for en underholdningslogik, der præger formidlingen, skriver lektor Sebastian Olden-Jørgensen – men skidtet virker!

Ugens menneske
Noget andet, der også virker – dog på en mere hæderlig måde - er kirkehistoriker Martin Schwarz Laustens formidling af kirkehistorien og især Reformationen. I mandags modtog han Kristeligt Dagblads Pris for sit enestående arbejde med at formidle sin viden til omverdenen. Endnu engang tillykke.

Din kulturguide til næste uge:

Nivå, Sjælland:Fortælling om den Luther, der gav liv til velfærdsstaten:Foredrag ved professor Jørn Henrik Petersen. Luther både var kirkelig og social reformator. Hvordan kan vi forestille os, at Luther ville se på velfærdsstaten og dens bevægelse mod en konkurrencestat? Arrangementet løber af stablen tirsdag den 14. november kl. 17.00 i Nivå Sognegård.

Sæby, Nordjylland: Stå fast på livets eksistentielle ståsteder:Hvad har et menneske pligt til at gøre? Hvad er et meningsfuldt liv? Med sin seneste bog "Ståsteder" forsøger Svend Brinkmann at præsentere nogle svar på disse eksistentielle spørgsmål, der samtidig kan ses som en kritik af samfundets instrumentalisering, dvs. tendensen til at bruge alting som middel til at opnå noget. Hør mere på onsdag den 15. november kl. 18.00 i Mariehuset ved Sæby Kirke.

Assens, Fyn.Fra biskop til præst for den danske menighed i Geneve: Tidligere biskop på Fyn Kresten Drejergaard vil fortælle om skiftet til præst i Schweiz efter sin afgang som biskop i 2012 og frem til hjemkomsten i 2016. Foredraget finder sted på onsdag den 15. november kl. 14.30 i Vor Frue Kirkes Hus i Assens.

Hvidovre, Sjælland. De syv dødssynder og det moderne menneske:Sognepræst Martin Herbst fortæller om, hvordan de syv dødssynder (frådseri, liderlighed, grådighed, vrede, dovenskab, misundelse og hovmod) med Reformationen og oplysningstiden blev spredt for alle vinde og endte som reklameslogans for is, vin eller øl. Arrangementet finder sted på onsdag den 15. november kl. 19.00 i Magistergaarden ved Hvidovre Kirke

Skælskør, Sjælland. Reformationen - en kætters(k) gennemgang:Lektor Bjørn Thomassen vil i sit foredrag fremhæve Reformationens tabere heriblandt de danske bønder og kvinderne. Ydermere fokuserer foredraget på et spørgsmål, som meget sjældent bliver stillet i Danmark: Hvad gik der tabt med Reformationen? Vær med til foredraget på onsdag den 15. november kl. 19.30 i Skælskør-Eggeslevmagle Sognegård.

Find flere arrangementer i kirke- og kulturkalenderen Kirku