Prøv avisen

Ugens kirkenyheder: Forfulgte religiøse minoriteter og afsked med en stor dansk teolog

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) præsenterede tidligere på ugen det nye kontor for religiøst forfulgte, mens vi i morgen må tage afsked med den afdøde professor Theodor Jørgensen, der begraves fra Helligaandskirken i København. Foto: Jens Dresling/Ritzau/ Scanpix og Johnny Anthon Wichmann

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

Ugens citat:

"I en sekulær tid har Theodor Jørgensen fastholdt troens dybde og kristendommens bredde."

Teologiprofessor Niels Henrik Gregersen om hvilken betydning den afdøde professor Theodor Jørgensen vil få for dansk teologi.

Kontoret for forfulgte er åbent

I denne uge blev det nye Christiansborg-kontor for tros- og religionsfrihed præsenteret.

Og det er ikke et sekund for tidligt, at initiativet bliver lanceret. I hvertfald ikke hvis man spørger organisationen Åbne Døre, der netop har offentliggjort en liste over de 50 lande, hvori det er farligst at leve som kristen. Situationen for kristne er den værste i nyere tid, lyder det.

Blandt aktuelle trusler er den stigende nationalisme i Asien, som har medført en radikaliseret form for hinduisme og buddhisme. Det farligste sted i verden at være kristen er i øvrigt Nordkorea.

Kan EU magte samarbejdet om trosfrihed?

Et af de mål, som leder af kontoret for religiøst forfulgte Franz-Michael Skjold Mellbin onsdag fremlagde, er, at EU skal være en mere aktiv aktør i arbejdet for trosfrihed.

Men. Det er lettere sagt end gjort at gå EU-vejen i udenrigspolitik, vurderer historieprofessor Uffe Østergaard. Samtidig er det den eneste vej, man kan gå, hvis et lille land som Danmark skal påvirke nogen form for international dagsorden.

Spørgsmålet til en million er derfor, om det splittede EU kan enes om noget så ømtåleligt som forholdet til muslimske lande og deres behandling af kristne og andre grupper? Det vil tiden vise.

Kvinder og religion

Et andet fokusområde i trosfriheds-kontorets arbejde er kvinders og pigers rettigheder. Der er nemlig en tæt kobling mellem kultur, religion og de former for undertrykkelse, som kvinder udsættes for, forklarer udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), mens ekspert undrer sig over, om kvinderettigheder kan kaldes et specifikt religiøst problem.

Omskæringsdebatten kører igen igen

Den tidligere SF-politiker Özlem Cekic har bedrevet en undervisningsbog, der skal skabe forståelse for religioner og kulturer blandt folkeskolens elever. I bogen tematiseres omskæring af drengebørn ved at drage en parallel til den kristne dåb - en sammenligning, der har fået flere medier og debattører til at fare i tastaturet.

I mediedækningen af debatten bliver religiøse spørgsmål forsimplet, lyder det fra præst og debattør Sørine Gotfredsen. Hun understreger, at der udover åbenlyse sundhedsmæssige forskelle på de to ritualer er en stor indholdsmæssig forskel, som bliver glemt.

Ugens person:

Professor i dogmatik Theodor Jørgensen, der døde torsdag den 4. januar, og vil blive begravet fra Helligaandskirken i København lørdag den 13.

Han huskes blandt andet for sin naturlige kirkelige og pastorale identitet, som ikke kunne skilles fra professoratet på Københavns Universitet. Det kom til udtryk i kloge og lidenskabelige samtaler om teologien med både kollegaer og studerende. Han blev 82 år gammel.

Det skriver de andre:

Trods Nolde-tyveri: Kirker skal være åbne.
Jyske Vestkysten

"Sidste dages hellige"-missionærer giver hovedbrud i Støjbergs ministerium.
Politiken

Stress og kærestesorger: Gymnasieelever bruger præster til at læsse af.
Dr.dk

Homovielser. Gudskelov for præstens frihed.
Lemvig Folkeblad