Ugens kirkenyheder: Julen er hjerternes dilemma

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

Er det fair eller forkasteligt, at børn uanset religiøs baggrund skal med en tur i kirke ved skolernes juleafslutning? Det har været en af ugens helt store kirkelige debatemner.
Er det fair eller forkasteligt, at børn uanset religiøs baggrund skal med en tur i kirke ved skolernes juleafslutning? Det har været en af ugens helt store kirkelige debatemner. Foto: Flemming Jeppesen/ritzau.

Ugens citat:

”Islam forbyder ikke min datter at komme i en kristen kirke. Jeg synes ikke, hun skal praktisere kristendommen, men det er ikke et problem, at hun hører de kristne bønner. Generelt synes jeg, det er meget vigtigt, at alle børn oplever og lærer at forstå andre religioner end deres egen.”

Muhamad Hamed, muslim og far til en pige i første klasse på Gribskolen i Græsted, hvor man i år har besluttet at aflyse julegudstjenesten.

Julen er hjerternes dilemma

Julen har, foruden velsignet bud, bragt en uge med dilemmaer om, hvordan man skal afvikle hjerternes fest.

Julehjælp er en tradition inden for diakonien, hvor man giver en økonomisk saltvandsindspøjtning til særligt trængende familier, så de kan komme igennem den dyre juletid.

Ordningen er blevet diskuteret, for hvad gør man, når det er muslimer, der søger om julehjælp? Er hjælpen hovedsageligt ment som bidrag til at fejre kristen jul for folkekirkens medlemmer, eller er det i Kristi ånd at hjælpe enhver i nød uanset religiøs baggrund?

Julen er skolernes dilemma

En anden stor kirkelig debat fra denne uge handler om, hvorvidt skolebørn skal eller ikke skal deltage i en gudstjeneste i forbindelse med skolens juleafslutning. Debatten startede, da Gribskolen i Græsted besluttede at aflyse den årlige juleafslutning i kirken.

Skolen har altså lyttet de kirkekritiske indvendinger og vil kappe bånd mellem skole og kirke. Men det er selvsamme bånd der sikrer religionskritik, minder Sørine Gotfredsen om. Og de er ikke alene i Græsted: Også andre skoler har besluttet, at de ikke vil holde julegudstjenester og ”forkynde i skoletiden.”

Selvfølgelig kan danskerne holde fast i kristne traditioner, selvom der er børn af andre trosretninger, skriver en læser. Og virkeligheden bekræfter udsagnet, for skoler med mange indvandrerbørn holder fast i at bruge kirken til juleafslutning.

Hvad siger loven egentlig? Der må ikke forkyndes i selve undervisningstimerne, men det må godt forekomme i skolen som sådan. Undervisningsministeriet begrunder det med, at eleverne skal gøres fortrolige med dansk kultur.

Julens minder

Julen har for Ghita Nørby altid været forbundet med drømme og sære syner, som hun oplevede, da hun som barn boede i Nyhavn. Her sejlede der juletræer forbi hendes vinduer. Læs hendes og andre kendte danskeres indlæg i Kristendom.dk's julekalenderserie ”Fred over jorden.”

Ugens person:

I denne uge tiltræder en ny professor på Syddansk Universitet med en særlig opgave: Han skal undersøge, hvorvidt tro og åndelighed spiller en rolle for sundheden. Manden er teolog og professor Niels Christian Hvidt har i mange år arbejdet med at undersøge, hvordan videnskab og tro kan indgå i et frugtbart sammenspil, og det kommer nu til udtryk i professoratet med titlen ”eksistentiel og åndelig omsorg.”

Det skriver de andre:

Danmarksbilleder: Et vådt Luciaoptog.
Jyllands-Posten

Vrede blandt ortodokse jøder: Nye pengesedler med billeder af kvinder streges over.
Berlingske Tidende

Fadervor: Led os ikke i fristelse. Jo tak, men gør Gud den slags?
Information

"I hele den vestlige verden er troen på noget større blevet skiftet ud med en overdreven dyb tro på os selv og det personlige ansvar."
Berlingske kommentar

Bestyrelse på Gribskolen støtter nej til julegudstjeneste.
Dr.dk