Ugens kirkenyheder: Kirkelige blade uden kristendom og kirkegårdskultur på retur

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

For nogle få årtier siden var det mest almindeligt at blive begravet i en kiste, men i dag bliver langt hovedparten brændt, når de dør, som her på krematoriet i Ringsted.
For nogle få årtier siden var det mest almindeligt at blive begravet i en kiste, men i dag bliver langt hovedparten brændt, når de dør, som her på krematoriet i Ringsted. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Ugens citat:

“Det er et virkelig lækkert københavnermagasin, som snydt ud af overborgmesterens kommunikationsafdeling. At folkekirken står som afsender, må være en trykfejl.”

Johannes Baun, litteraturredaktør på Weekendavisen, om det årlige “Debatmagasin” fra Københavns Stift.

Kirkelige blade med mangler

Et kirkeligt magasin udgivet af folkekirken behøver ikke at handle om kirke og kristendom… eller gør det? En udgivelse ved navn “Debatmagasin” fra Københavns Stift blev i en anmeldelse i denne uge kritiseret for at ligne et livsstilsmagasin til forveksling. Bladets redaktør er åben for kritik, men påpeger, at kristendom anno 2018 ikke kan formidles med "små, fromme kommentarer."

Hovedstadens stiftsblad er ikke det eneste, der får hug for at mangle udpræget kristelighed. Den månedlige udgivelse "Indre Missions Tidende" er blevet rebrandet som bladet "Impuls," der nu udgives hver 14. dag. Men bladets redaktion kan tilsyneladende ikke bestemme sig for, om det er et medlemsblad eller tidsskrift - og om forkyndelsen skal kunne løfte sig op over kristelige almindeligheder, der ikke udfordrer læseren, lyder dommen fra avisens anmelder. Av.

Kriser, dødelighed og kirkegårdskultur

Ugen har budt på en række mere eller mindre morbide nyheder. Gravfreden for afdøde spædbørn skal forkortes, hvis det står til de lokale myndigheder. Udsagnet bygger på nye oplysninger om biologi, der viser, at barneknogler nedbrydes hurtigere end først antaget. Men Foreningen for Spædbarnsdød trækker i nødbremsen; det handler ikke om nedbrydningstid, men om at have et mindested, lyder indvendingen.

Når en livskrise kradser, kan det være en udfordring for de troende danskere at støtte sig til deres tro. Her skal kirken hjælpe, lyder det fra lederen af en diakonal organisation, for kirken må ikke svigte dem, der tvivler på troen.

Lykkes det at holde fast i troen under disse livskriser, er den en god støtte at have. For et nyt studie viser, at religiøse mennesker sjældnere begår selvmord. Så ved I det.

Vi bliver på kirkegården lidt endnu. Fire ud af fem danskere bliver nu brændt, når de dør, og størstedelen får nedsat deres urne på en kirkegård. Forsker i kirkegårdskultur fortæller, at fællesgraven for stadig flere er blevet det nye familiegravsted. Det efterlader dog kirkegårdene tomme og truer dermed den danske kirkegårdskultur.

Fingrene og skalpellen væk!

Omskæring er et farligt angreb på religionsfriheden! Sådan lyder advarslen fra pave Frans' nære rådgiver i kølvandet på nyheden om Islands planer om et forbud mod at omskære drengebørn. I Danmark kører samme debat videre, mens et borgerforslag om et forbud mod omskæring florerer. Det skal kunne rejse 50.000 underskrifter inden for 180 dage, for at Folketinget skal tage sagen op.

Det skriver de andre:

Biskoppen har en niqab i klædeskabet
<em>Fyens Stiftstidende</em>

Forfatter mener, at det er idioti at tro på ånder og jomfrufødsler
<em>Berlingske</em>

Kvinder i niqab forsøger uden held at indgå dialog med politikere
<em>DR</em>