Prøv avisen
Billedserie

Optakt: Se billeder fra otte mindeværdige amerikanske indsættelser

Lige nu er forberedelserne til Joe Bidens indsættelsesceremoni foran Kongressen i fuld gang. Men det bliver en indsættelse ulig nogen anden i historien. Det skyldes blandt andet pandemien, vrede Trump-tilhængere og Donald Trumps beslutning om blive væk fra begivenheden. Foto: Patrick Semansky/AFP/Ritzau Scanpix.

Det bliver en historisk anderledes indsættelsesceremoni, når Joe Biden den 20. januar bliver taget i ed som USA’s 46. præsident. Men det er ikke første gang, at amerikanske præsidenter skaber historie. Her er billederne fra andre bemærkelsesværdige indsættelser

”Med ondskab mod ingen, med velgørenhed for alle, med fasthed i ret, som Gud giver os til at se ret – lad os stræbe efter at afslutte arbejdet med at forbinde nationens sår,” sagde reublikaneren Abraham Lincoln, da han i i marts 1865 blev taget i ed til sin anden embedsperiode umiddelbart inden afslutningen på den amerikanske borgerkrig. Blot en måned senere blev USA’s 16. præsident dræbt ved et attentat. Foto: Universal History Archive/Universal Images Group/Getty Images.
”Denne store nation vil udholde, som den har holdt ud, vil genoplive og vil trives. Så lad mig først og fremmest hævde min faste overbevisning om, at det eneste, vi skal frygte, er frygten selv,” sagde demokraten Franklin D. Roosevelt, da han blev taget i ed til sin første embedsperiode i 1933. Som følge af Anden Verdenskrig er Roosevelt den eneste præsident, der har siddet i fire embedsperioder. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix.
”Spørg ikke hvad dit land kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit land.” John F. Kennedys berømte ord fra indsættelsestalen i 1961 vækker stadig genklang i dag. Den demokratiske præsident blev dræbt i et attentat i Dallas i 1963 i en alder af blot 46 år. Foto: Bettmann/Getty Images.
”Lad det blive fortalt til vore børnebørn, at da vi blev testet, lod vi ikke rejsen slutte. At vi ikke vendte om eller snublede. Med blikket mod horisonten og Guds gunst videreførte vi frihedens store gave til fremtidige generationer,” sagde demokraten Barack Obama, da han i 2009 blev taget i ed som den første præsident med sorte rødder. Hustruen Michelle Obama holdt Bibelen, som Lincoln svor ved i 1861. Bag Obama ses vicepræsident Joe Biden, der nu selv bliver øverstkommanderende. Foto: Jason Reed/Reuters/Ritzau Scanpix.
”I denne nuværende krise er regeringen ikke løsningen på vores problem; regeringen er problemet,” sagde republikaneren Ronald Reagan i sin indsættelsestale i 1981. Reagan blev taget i ed som USA’s 40. præsident af den daværende højesteretspræsident Warren Berger, mens Nancy Reagan holdt Bibelen for sin mand, som var præsident frem til 1989. Foto: Everett Collection/Shutterstock/Ritzau Scanpix.
”Vi kender til splittelser, der må heles ved at rykke fremad med store hensigter, og jeg vil bestræbe mig på at hele dem i god tro,” sagde George W. Bush ved indsættelsen til anden præsidentperiode i 2005. Oven på landets splittelse efter Irakkrigen faldt den 43. præsidents popularitet, og Bush blev taget i ed til sin anden periode som præsident med den næstlaveste stemmeprocent nogensinde for en genindsat præsident. Foto: Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix.
"I dag må en generation, der er opdraget i skyggen af den kolde krig, påtage sig ny ansvarlighed i en verden, der varmes af frihedens solskin, men stadig trues af forhistorisk had og nye plager," sagde Bill Clinton under indsættelseceremonien i 1993. Samme dag som hans indsættelse underskrev Clinton sit første præsidentielle dekret. Foto: Reuters/Newscom/Ritzau Scanpix
”Vi må beskytte vores landegrænser fra andre landes hærgen, der laver vores produkter, stjæler vores virksomheder og ødelægger vores job. Beskyttelse vil lede til stor velstand og styrke," sagde Donald Trump under sin indsættelse i 2017. Dagen blev omdrejningspunkt for en debat om antallet af fremmødte ved indsættelsen, efter Donald Trump kom med påstande om, at flere mennesker var dukket op end ved indsættelsen af Barack Obama. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.