Prøv avisen

Horn i panden, spyd i hånden og fødderne oppe. Her er Trump-støtterne, som angreb demokratiet

Et oprør kan have mange ansigter. Jake Angeli, også kendt under navnet Q Shaman, er en ledende figur i den kontroversielle konspirationsbevægelse Qanon, som tror på, at Donald Trump skal redde verden. Hans medsammensvorne Richard Barnett er selvproklameret "hvid nationalist" og ønsker at stille op til guvenørvalg i sin hjemstat i 2022. Foto: Win Mcnamee/AFP/Ritzau Scanpix, Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix

Ovenpå onsdagens voldsomme optøjer omkring den amerikanske regeringsbygning er efterlysningen af oprørerne nu gået i gang. Indtil videre har særligt to navne skabt røre på tværs af de sociale medier, hvor flere efterspørger deres anholdelse

Billederne af de hundredvis af oprørere, der onsdag stormede den amerikanske kongres, er på kort tid gået verden rundt og har skrevet historie. Særligt to Trump-støtter gjorde sig bemærkede. Den ene poserede på formandsstolen i Kongressen i pels og bar mave og med et spyd i hånden, den anden på formanden for Repræsentanternes hus, Nancy Pelosis, kontor med foden på et glatpoleret skrivebord. Billederne har gjort Jack Angeli og Richard Barnett verdenskendte over natten.

Men hvem er de egentlig? Kristeligt Dagblad tegner et portræt af de to mænd.

Jake Angeli

Mens det endnu er uklart, hvor organiseret angrebet på den amerikanske kongres i virkeligheden var, gjorde særligt én demonstrant opmærksom på sig selv under onsdagens optøjer.

Med horn i panden, maling i hovedet og et spyd i hånden, hvorfra det amerikanske flag vajede, patruljerede den 32-årige Jake Angeli Kongressens gange med en megafon og opildnede sine medsammensvorne.

I et interview fra 2020 fortalte han det amerikanske medie The Arizona Public, at han bærer netop denne mundering for at tiltrække sig opmærksomhed. Men hvorfor?

Jake Angeli, der går under dæknavnet Q Shaman, er en af de mest prominente figurer i den kontroversielle Qanon-bevægelse i USA, som har sine rødder i de mørkeste afkroge af internettet.

Et faktum, som Jake Angeli ifølge flere amerikanske medier selv bekræfter.

"På et tidspunkt gav det hele bare mening. Oh my God, nu ser jeg, hvad der i virkeligheden foregår," har han tidligere udtalt om den internetbaserede research, som ledte ham til at tro på, at præsident Donald Trump er en slags frelser, som skal redde USA.

Endvidere er Jake Angeli, som resten af Qanon-bevægelsen, af den overbevisning, at Donald Trump i dennes projekt for at redde verden modarbejdes af en global elite, som styres af pædofile.

På det sociale medie Twitter delte Jake Angelis barndomsven Gareth Trubl onsdag sin egen teori om konspirationsteoretikernes skæbne. I et opslag belyste han en række traumer fra Jake Angelis' tidlige barndom, hvor hans mor var hans far utro, og faderen sidenhen tog sit eget liv. Som resultat begyndte Jake Angeli at tage hårde stoffer, ændrede sit navn og oprettede en Youtube-kanal, hvor han holder seminarer om Qanon-bevægelsen.

Richard Barnett

Da 60-årige Richard Barnett onsdag aften dansk tid poserede med sin støvleklædte fod på et skrivebord i den amerikanske kongres, gik der ikke mange øjeblikke, før den besynderlige scene blev delt vidt og bredt på de sociale medier.

Her delte flere brugere deres uforbeholdne mening om den loyale Trump-støtte, der sammen med hundredvis af medsammensvorne netop havde stormet den historiske parlamentsbygning.

Blandt andet skrev en Twitter-bruger: "Find ham, arrestér ham, sigt ham for en forbrydelse. Tak."

Richard Barnett, som af familie og venner bliver kaldt "Bigo", havde taget turen fra den lille by Gravette i sin hjemstat Arkansas, hvor han til daglig er aktivt medlem i Det Republikanske Parti.

Imens optøjerne stadig rasede, forlød det, at skrivebordet tilhørte formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi. At selve skrivebordet skulle tilhøre Nancy Pelosi, har hendes datter siden afkræftet, men scenen udspillede sig ikke desto mindre på Pelosis kontor, hvor den 60-årige Richard Barnett ifølge New York Times påstår, at han egentlig slet ikke ville ind. Til avisen fortæller han, at han kun bankede på døren, men derefter blev skubbet indenfor af mængden.

Iført kasket, ternet skovmandsskjorte, cowboybukser og brune støvler endte Richard Barnett dog med at skrive en besked til formanden, som han efterlod på skrivebordet:

"Vi stopper ikke."

Et løfte, han tilsyneladende har tænkt sig at overholde. På hans Facebook-profil fremgår det således, at han har tænkt sig at stille op til guvenørvalget i sin hjemstat Arkansas i 2022. På samme platform beskriver han sig selv som "hvid nationalist".

Efterfølgende blev den 60-årige demonstrant fotograferet uden for Kongressen, hvor han poserede med en souvenir: en kuvert adresseret til Nancy Pelosi, som han ifølge flere medier nægter at have stjålet, fordi han efterlod en "quarter" (en fjerdedel af en dollar og omtrent halvanden danske kroner) på hendes kontor.

Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Win Mcnamee/AFP/Ritzau Scanpix