Prøv avisen

USA’s spejdere tillader homoseksuelle ledere

Spejderledere i Boy Scouts of America må nu gerne være homoseksuelle. Spejderafdelinger, der er finansieret af kirken, kan dog af religiøse årsager fortsat beslutte ikke at tillade homoseksuelle spejderledere. Foto: Noah Berger/Reuters

Den religiøst funderede amerikanske spejderbevægelse har afskaffet et 105-år gammelt forbud mod homoseksuelle ledere. Danske spejdere er begejstrede

I sommeren 1970 blev den 11-årige spejder Mark Olmsted seksuelt misbrugt af sin mandlige spejderleder på en lejr i den amerikanske delstat New York.

Alligevel har den nu 56-årige mand flere gange plæderet for, at spejderbevægelsen i USA burde tillade homoseksuelle spejderledere. For hans overfaldsmand var ikke homoseksuel, han var først og fremmest pædofil, skriver han i blogindlægget ”Hvorfor de sikreste spejderledere er sprunget ud” på den amerikanske netavis Huffington Post:

”Pædofile er per definition løgnere. Det sidste, de nogensinde frivilligt vil indrømme, er, at de er tiltrukket af drenge. Omvendt er en spejderleder, der står frem som homoseksuel, antitesen på en løgner,” skriver han og fortsætter:

 ”Ved at fokusere på den ignorante sammenblanding af homoseksualitet og pædofili (de fleste pædofile er faktisk heteroseksuelle mænd), ignorerer de beviser på det vigtigste personlighedstræk af alle: Ærlighed.”

Det er ikke til at vide, om USA’s største ungdomsorganisation, Boy Scouts of America, har ladet sig overbevise af netop Mark Olmsteds argumenter, men spejderbevægelsen ophævede i går sit kontroversielle forbud mod homoseksuelle ledere. Det blev besluttet på en telekonference, hvor 79 procent af bestyrelsen stemte for at ophæve det 105 år gamle forbud.

Det betyder dog ikke, at al forskelsbehandling på baggrund af seksualitet stoppes overalt. Således kan spejderafdelinger under Boy Scouts of America, der er finansieret af kirken, af religiøse årsager fortsat beslutte ikke at tillade homoseksuelle spejderledere.

”Denne ændring tillader medlemmer og deres forældre at vælge lokale afdelinger, der har overbevisninger, som bedst passer til familiens behov,” lyder begrundelsen fra præsidenten for Boy Scouts of Americas, den tidligere amerikanske forsvarsminister Robert Gates.

Artiklen fortsætter under videoen

Hør hele Robert Gates begrundelse for, hvorfor Boy Scouts of America nu vil tillade homoseksuelle spejderledere i videoen herover. 

Op mod 70 procent af Boy Scouts of Americas lokalafdelinger er drevet af religiøst funderede grupper, hvoraf mange har rødder i konservative trossamfund som Mormonkirken og den katolske kirke. 

I 2013 ophævede spejderbevægelsen forbuddet mod homoseksuelle unge spejdere. 

Organisationen er blevet presset fra flere sider for at ændre den omstridte regel. Det prominente advokatfirma Boies, Schiller og Flexner har truet med at sagsøge Boy Scouts of America, hvis organisationen forskelsbehandlede homo- og heteroseksuelle ansøgere til et job som spejderleder denne sommer i New York. 

Spejderbevægelsens regler om seksualitet er også flere gange blevet kritiseret af præsident Barack Obama, der har sat homoseksuelles rettigheder på dagsordenen. Det blev også opfattet som en sejr for Obama, da USA’s højesteret i juni lovliggjorde homoseksuelle ægteskaber i samtlige delstater.

Richard Ellis, forfatter til en bog om spejderbevægelsens forhold til homoseksuelle, mener, at spejderne nu forsøger at adoptere de kultur- og holdningsændringer, som det amerikanske samfund har undergået i spørgsmålet om homoseksualitet:
 
”Spejderne forsøger at indhente samfundet for at opnå en bredere tilslutning,” siger Richard Ellis til The New York Times.

Det er dog ikke alle fløje af Boy Scouts of America, der er tilfredse med ændringen. Mormonkirken har truet med at forlade organisationen.

”Kirken har altid budt alle drenge – uanset seksuel orientering – velkommen i dets spejderenheder. Men optagelsen af åbent homoseksuelle ledere strider imod kirkens doktriner og det, der traditionelt har været værdierne i Boy Scouts of America,” skriver Mormonkirken i en pressemeddelelse. 

I spejderbevægelsen i Danmark er man begejstret over forandringerne på den anden side af Atlanten. Det siger Michael Seeberg, der er formand for KFUM-spejderne:

”Det er et vigtigt skridt. Spejderbevægelsen er baseret på værdier som ligeværd, og det har forbuddet ikke ligefrem signaleret til omverdenen.” 

Han fortæller, at KFUM-spejderne i Danmark ikke har en decideret politik om optagelsen af homoseksuelle, da det aldrig har været et problem.

”Det er simpelthen ikke noget, der er blevet diskuteret. KFUM-spejderne er optaget af at udvikle børn og unge og give plads til alle. Dermed ligger det i vores spejder-dna, at der selvfølgelig ikke skal gøres forskel på folk baseret på seksualitet,” forklarer han.

Også hos den kirkelige børne- og ungdomsbevægelse KFUM og KFUK – som ikke direkte relaterer sig til spejderne – er man glad for udviklingen USA. Det fortæller landsformand Henriette Lynderup Kirkeskov:

”Det er glædeligt, at der også i den amerikanske spejderbevægelse er en åbning for at anerkende mennesker ligeværdigt – ikke kun blandt medlemmer, men også hos ledere, som dermed kan gå foran og være rollemodeller for børn og unge.”

KFUM og KFUK har modsat KFUM-spejderne en formuleret politik fra 2005, der fastslår, at man ”ud fra et kristent menneskesyn og et bibelsk helhedssyn mener, at homoseksuelle er ligeberettigede som medlemmer, ledere og ansatte.”

Andre læser lige nu