Det mener partierne om klimaafgifter

Skal der lægges afgifter på klimabelastende varer? Læs her, hvad de politiske partier mener om klimaafgifter

Skal Danmark nå målet om at have et neutralt CO2-regnskab i 2050, skal der mere fart på den grønne omstilling de næste år, vurderer Klimarådet i ny rapport. I flere lande har man derfor valgt at lægge afgifter på klimabelastende varer for at mindske CO2-udslippet.

Men selvom alle partier sætter klimaet højt på dagsordenen, deler denne løsning vandene.

Kristeligt Dagblad har som et led i avisens store værdiundersøgelse bedt de forskellige partier om at forholde sig til udsagnet:

"Der bør lægges flere og højere afgifter på flyrejser, rødt kød og andet, som bidrager til høj CO2-udledning til skade for klimaet."

Læs partiernes svar herunder.

Enhedslisten: Delvist enig
Uddybning: "Der er brug for langt mere ambitiøs klimaindsats end i dag. Det betyder også, at vi skal rejse og spise anderledes. Men det er dem, der sviner mest, der skal betale mest, og det er ikke fair, hvis afgifter på kød rammer den enlige forælder i lavtlønsjob lige så hårdt som direktøren med en høj indkomst. Derfor skal nye afgifter indrettes smart, så en almindelig familie eksempelvis stadig kan flyve på ferie uden at blive ruineret, men dem, der flyver rigtig meget, betaler mere."

Alternativet: Helt enig

SF: Enig

Socialdemokratiet: Hverken/eller
Uddybning: "Vi arbejder målrettet på at nedbringe klimabelastningen fra for eksempel fly og landbrug. Men at indføre en afgift på for eksempel oksekød vil umiddelbart ramme dem, der har færrest midler. Det, synes vi, er en dårlig idé."

Radikale Venstre: Delvist uenig

Venstre: Helt uenig

Konservative: Helt uenig

Kristendemokarterne: Helt enig

Liberal Alliance: Helt uenig

Partiet Klaus Riskær Pedersen: Delvist enig

Dansk Folkeparti: Delvist uenig

Nye Borgerlige: Helt uenig

Partiet Stram Kurs er endnu ikke vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelser.

Læs også: Alle taler om klimaforandringerne. Samtidig flyver vi mere end nogensinde