Vandring i Danmark: Seks smukke vandreruter

Hvor kan man vandre i Danmark? Der findes masser af gode, afmærkede vandreruter i Jylland og på Fyn og Sjælland. Find inspiration til din næste vandretur her

Himmelbjergruten: En himmelsk vandretur

I dette smukke og skovrige område mellem Silkeborg og Ry findes der en ny vandrerute opkaldt efter Danmarks højeste punkt, Himmelbjerget.

Og ikke uden grund, for Himmelbjergruten passerer Himmelbjerget. I tårnet på toppen af Himmelbjerget kan man nyde udsigten fra 147 meters højde. Den sydlige del af vandreruten passerer Himmelbjerget, mens der til gengæld er udsigt til Himmelbjerget mange steder på ruten nord om søerne.

Grenensporet i Skagen: Toppen af Danmark

Skagen rummer både hav, sand, hede, klitplantager, søer og vide horisonter. Det relativt øde område kan i første omgang virke barskt og utilnærmeligt, men på selve Grenen, Skagen Oddes yderste spids, blev der i 2015 indviet et nyt net af nordjyske vandrestier.

Grenensporet består af over 20 kilometer markerede vandrestier, og den længste røde rute på 10 kilometer fører forbi alle fyr på Grenen.

Gendarmstien: En rejse i Danmarkshistorien

En tur ad Gendarmstien i det sydligste Jylland er en rejse i danmarkshistorien. Her er velbevarede rester af tidlig industri, men især bliver man mindet om krigen i 1864 foruden Første og Anden Verdenskrig.

Den sønderjyske vandrerute er i dag 74 kilometer lang. Man må også cykle på ruten, og den blev i 2015 certificeret som den første danske Europæiske Kvalitetsvandrevej.

Nationalpark Thy: Fra goldt til grønt

Nationalpark Thy byder på klitheder i det uendelige, vidtstrakte sandstrande, kønne fiskerhuse, imponerende bestande af kronvildt samt ikke mindst et utal af trækfugle. Det er alt sammen interessante ingredienser af Nationalpark Thy, der blev indviet i 2008 som den første i Danmark.

Landskabet er på én og samme tid både barsk og venligt. Fra de golde klitområder til grønne plantager af skov. Nationalpark Thy har et vidt udstrakt netværk af markerede vandre- og cykelstier, simple overnatningssteder med bålpladser samt fugle- og udsigtstårne.

Geopark Odsherred: Natur og kultur i verdensklasse

Geopark Odsherred med istidslandskabet og de markante randmoræner blev i slutningen af 2015 udpeget som Unesco Global Geopark. Alle geoparkerne fortæller en vigtig og unik del af jordens historie og geologiske oprindelse med hver sit lokale, kulturhistoriske særpræg. Geopark Odsherred er den eneste i Danmark.

I Geopark Odsherred findes der et væld af stier af kortere eller længere afstande, der fører en igennem området, hvor man til fods, på cykel eller i bil kan opleve fra første parket. Tillige de kulturelle tilbud i form af museer, som byder sig til.

Øhavsstien: En vandresti omkranset af Det Sydfynske Øhav

Vandreruten Øhavsstien er 220 kilometer lang vandresti på Fyen. Stien strækker sig fra Lundeborg på Østfyn til Falssted på Sydfyn. Der findes flere afstikkere - en over Tåsinge til Langeland og en anden gennem Faaborg til Ærø.

Øhavsstien byder på en varieret vandretur langs strand, gennem skov og over marker. Undervejs passerer man ældre gods, gårde og en gammel jernbanelinje. Ruten byder derudover på et enestående kulturlandskab præget af flotte naturområder, herregårde, landsbyer og købstæder. Der er rig mulighed for at komme ned i gear og nyde de forskellige udsigter ud over Øhavet, samte mærke den særlige stemning i de små, hyggelige ø-samfund.