Det handler om at være ukonkret

Fælles for de tre politiske landsmøder i weekenden var flygtninge- og migrantkrisen. Konkrete løsningsforslag var det dog småt med, skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør

Mette Frederiksen (S), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Morten Østergaard (R) var alle lige ukonkrete på deres landsmøder her i weekenden, når det kom til en løsning på flygtninge- og migrantkrisen
Mette Frederiksen (S), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Morten Østergaard (R) var alle lige ukonkrete på deres landsmøder her i weekenden, når det kom til en løsning på flygtninge- og migrantkrisen. Foto: Asger Ladefoged.

Der er gang i store landsmødeweekend, hvor Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Radikale har inviteret deres baglande til politisk peptalk i henholdsvis Aalborg, Herning og Nyborg.
 
Fælles for talerne af Mette Frederiksen (S), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Morten Østergaard (R) lørdag formiddag var, at flygtninge- og migrantkrisen blev det centrale tema.

Men konkrete bud på, hvordan krisen skal løses, var det småt med.

Den radikale leder Morten Østergaard (R) ville byde flere flygtninge velkommen til Danmark, og han hyldede de mange danskere, der frivilligt har engageret sig i at hjælpe flygtninge.

Kristian Thulesen Dahl gentog Dansk Folkepartis krav om, at der skal sættes grænsekontrol op, og han kunne ikke finde noget som helst kritisk ved, at for eksempel Ungarn har sat ind med en hårdhændet grænsekontrol.

Allerede op til Dansk Folkepartis landsmøde har han foreslået, at der afsættes en milliard kroner ekstra til at hjælpe flygtninge i de mellemøstlige nærområder. Ja, faktisk skal Danmark være intet mindre end verdens største bidragyder til nærområder. Pengene skal dels tages fra integrationsindsatsen i kommunerne, dels fra den eksisterende udviklingsbistand.

Mellem de to yderpoler i udlændingedebatten, slog Mette Frederiksen på den ene side fast, at mennesker ”ikke flygter for sjov” fra et udbombet Aleppo i Syrien og på den anden side, at man ikke kan tale om flygtninge uden også at tale om integrationsproblemer her i landet. Humanisme og realisme skal gå hånd i hånd, mener den socialdemokratiske partiformand.
 
Hun vil ligesom Kristian Thulesen Dahl bruge en større del af udviklingsbistanden på nærområderne, men hvor meget mere kom hun ikke ind på.

Hun erkendte, at hun ikke har løsningen på flygtningeproblemerne, det har ingen, og det har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) heller ikke. Men han må tage ansvaret på sig og lave ”en bred politisk aftale om flygtninge og asyl,” lød det.

Altså på den samme opfordring til et ”nationalt kompromis” om den politisk varme kartoffel, som kom fra Kristian Thulesen Dahl.
 
Regeringen har allerede spillet ud med, at den vil bruge 750 millioner kroner ekstra på flygtninge i nærområderne men også, at den vil skære i den samlede udviklingsbistand.
 
Morten Østergaard kvitterede for, at regeringen har indvilliget i at tage 1000 flygtninge ekstra i forbindelse med en europæisk aftale om at fordele 160.000 flygtninge, men ifølge ham er det ikke gjort med en engangsgestus. Der skal mere langsigtede aftaler til i Europa.
 
Både Socialdemokraterne og De Radikale er imod regeringens planer om at skære i udviklingsbistanden. Mens Dansk Folkeparti mildt sagt ikke har tillid til EU og Tysklands forbundskansler Angela Merkel, hvorfor regeringens tale om en europæisk løsning heller ikke ligefrem er vand på DF’s mølle. Thulesen Dahl gentog over for 1600 gæster i Herning, at man gerne vil placere flygtninge i statsdrevne flygtningecentre, samt at flygtninge ikke skal have opholdstilladelse i Danmark og sendes retur, så snart det bliver muligt.
 
Det forslag har Venstre-regeringen allerede skudt ned med sit forslag, der indebærer, at flygtninge tværtimod skal integreres hurtigere og mere effektivt i fremtiden.
 
Så konturerne af et nationalt kompromis om asyl- og udlændingepolitikken er ikke blevet skarpere efter de tre partilederes taler lørdag formiddag.