Verdens ældste udgave af ”Odysseen” er fundet

I Grækenland har man under en arkæologisk udgravning fundet det, der kan være den ældste udgave af Homers "Odysseen". Det er et stort arkæologisk fund, fortæller kulturministeriet

En lertavle, der stammer fra romertiden, og dermed højst sandsynlig er den ældste udgave af Homers "Odysseen", er blevet fundet i Grækenland.
En lertavle, der stammer fra romertiden, og dermed højst sandsynlig er den ældste udgave af Homers "Odysseen", er blevet fundet i Grækenland. . Foto: AFP PHOTO/Greek Culture Ministry/Ritzau Scanpix .

I en arkæologisk udgravning ved Zeustemplet i Olympia, har man fundet en lertavle, der indeholder 13 verslinjer fra den episke heltefortælling "Odysseen". Det er endnu ikke med sikkerhed blevet fastslået, præcist hvilket år lertavlen stammer fra, men den er blevet sporet tilbage til romertiden, og kan derfor være den ældste udgave af "Odysseen", der nogensinde er fundet.

"Odysseen" er blevet tilskrevet Homer, selvom man ikke med sikkerhed ved, om det er hans eget værk, eller en sammenfatning af ældre fortællinger. Værket er skrevet 700 år før vores tidsregning, og er formentlig blevet genfortalt fra mund til mund, flere hundrede år før den blev nedskrevet på tavlen.

Odysseen består af 24 sange, der fortæller historien om Odysseus’ ti år lange hjemrejse fra Troja til Ithaka efter den trojanske krig. Det er den 14. sang i fortællingen, hvor Odysseus opsøger sin gamle svinehyrde Eumaios, der er blevet nedskrevet på tavlen.

Grækenlands kulturministerium kalder lertavlen for et ”stort arkæologisk, epigrafisk, litterært og historisk fund”. Den arkæologiske udgravning af lertavlen har taget tre år.

Udgravningerne af lertavlen tog tre år og bliver kaldt for et stort arkæologisk fund.
Udgravningerne af lertavlen tog tre år og bliver kaldt for et stort arkæologisk fund. Foto: AFP PHOTO/Greek Culture Ministry/Ritzau Scanpix