Prøv avisen

Ungt opgør med indvandrerforældre mødes med vrede i muslimske miljøer

Den unge digter, Yahya Hassan, med palæstinensisk baggrund er vokset op i indvandrerghetto i Aarhus og har for alvor skabt debat med en digtsamling, som forlaget Gyldendal udgiver i næste uge. Billedet er fra Gellerupparken i Aarhus. - Foto: Kristine Kiilerich

Den 18-årige Yahya Hassan trues på livet efter digtsamling om muslimske indvandrerforældres svigt. Forlag forsvarer at udgive digtene

Den 18-årige digter Yahya Hassan har efter opfordring ikke sovet hjemme de seneste nætter af frygt for, hvad hans digte og udtalelser om blandt andet islam og danske muslimer kan få af konsekvenser.

Men jeg er ikke bange for de fjolser, der har truet mig. Det er mere de mennesker, der ikke kommer med umiddelbare tåbelige reaktioner på nettet, men som gemmer sig og kan finde på hvad som helst, siger han til Kristeligt Dagblad på en hemmelig adresse i København, hvor han har overnattet de seneste dage.

Den unge digter med palæstinensisk baggrund er vokset op i indvandrerghetto i Aarhus og har for alvor skabt debat med en digtsamling, som forlaget Gyldendal udgiver i næste uge.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Yahya Hassan har et opgør i maven - og det skal vi tage seriøst

I sine digte skriver Yahya Hassan om en far, der tæver børnene, ligesom han kritiserer en generation af flygtningeforældre for at svigte deres børn, begå socialt bedrageri og forhindre børnene i at blive integreret i det danske samfund, samtidig med at de fremstiller sig selv som gode muslimer.

I et af digtene skriver han desuden om Allah i et sprog, som af nogle muslimer opfattes som blasfemisk. Dette digt blev forleden gengivet i DR-programmet Deadline og førte sammen med Yahya Hassans øvrige udtalelser til mere end 3000 reaktioner, blandt andet på Facebook, hvoraf flere har karakter af deciderede dødstrusler. En debattør opfordrer eksempelvis Yahya Hassan til at skyde sig selv, før en anden gør det. Politiet er nu gået ind i sagen.

Hos Dansk Forfatterforening mener formand Jo Hermann, at Gyldendal har et ansvar, når en ung mand står så markant frem med sin vrede.

LÆS OGSÅ: Det muslimske ungdomsoprør

Forlaget har ikke et juridisk ansvar, det ligger hos forfatteren, hvis denne er myndig. Forlag ser jo på, hvad der er interessant litteratur, men bør også gøre sig overvejelser om projektet og tale konsekvenser igennem med forfatteren, siger Jo Hermann.

Foreningen Dansk PEN, der arbejder for at beskytte forfulgte forfattere, følger også sagen tæt.

Men vi går først helt ind i sagen, hvis truslerne ikke tages alvorligt, og hvis der ikke er tilstrækkelig rådgivning og beskyttelse (af den unge forfatter, red.). Og heldigvis ser det ikke sådan ud foreløbig, siger Dansk PENs daglige leder, Mille Rode, der understreger, at man ikke skal spøge med dødstrusler, men at de ofte handler om at skræmme en forfatter til at tie stille og ikke er reelle hensigter om drab.

Se og hør Yayha Hassan læse digte op her

Yahya Hasan er klar over, at hans digte vækker vrede blandt muslimer, men fastholder, at for ham er religion og kultur det samme, og ifølge den unge digter er der tale om en syg kultur i visse indvandrerkredse.

Bogens redaktør, Simon Pasternak fra Gyldendal, er overrasket over de voldsomme reaktioner. Men forlaget var forberedt, ikke mindst med Muhammed-tegner Kurt Westergaard og den forfulgte forfatter Salman Rushdie i tankerne, påpeger han.

Det er ikke på samme måde en bog om islam, men Yahyas personlige historie om sit liv i kunstnerisk form. Vi har talt meget med Yahya Hassan om, at det er et kontroversielt emne, han tager op, og at han kan få voldsomme reaktioner. Det er en vigtig debat, han rejser, og han har en stor vilje til at sige de her ting. Alternativet er, at han ikke siger noget. Og det er jo ikke i orden. Vi gør, hvad vi kan for at snakke med ham om, hvad han siger, og hvordan han bør agere, siger Simon Pasternak, der er i kontakt med både forfatteren og politiet.