Prøv avisen

Vi tvinges til at rydde op, når vores liv skifter spor

Efter i mange år at have fokuseret på de ydre rammer er mange danskere blevet mere optaget af at finde ind til de indre værdier, der giver livet mening: Familien, vennerne eller mere tid i haven. Det kræver ikke bare, at man rydder op i sine prioriteringer, men også i sine relationer, tanker og ting, skriver udviklingsredaktør Joanna Vallentin. Foto: Iben Gad

Jeg er let tilbøjelig til at nappe mig en bekymring. Men det er blevet værre, efter jeg er blevet mor. Det kan mange nok genkende. At blive forælder er at sætte angst i verden, sagde direktør Jakob Kvist engang i denne avis. Og hvor har han ret.

Bekymringerne kom for mit vedkommende rullende med en overvældende kraft, da vores søn blev alvorligt syg få dage efter sin ankomst. Min mand og jeg følte i en lang periode, at vi stod på børneafdelingen omgivet af slanger, bippende maskiner og hvide kitler og så vores absolut værste mareridt lige i øjnene: At vi kunne risikere at miste det dyrebareste, vi havde.

Det gjorde vi heldigvis ikke, men i lang tid efter kunne jeg ind imellem mærke angsten stikke sit væmmelige hoved frem.

Jo mere jeg mærkede efter, hvorfor bekymringerne kom væltende, jo mere blev jeg bevidst om, at angsten bundede i en dyb, dyb kærlighed, jeg aldrig havde været i nærheden af at føle før.

Og med stor kærlighed følger angsten for at miste. Den er et livsvilkår. Et vilkår alle med et nyfødt barn i armene mærker tyngden af.

Bekymringerne forvandlede sig til dyb taknemmelighed. Indimellem har jeg dog stadig brug for at rydde lidt op og særligt ud i tankerne: Nogle bekymringer er væsentlige og kræver handling, andre – og det gælder heldigvis størstedelen - kan kasseres med det vidunderlige ord ”pyt”.

Babyer er designet til at overleve førstegangsforældre, har jeg hørt nogen sige.

I et risikosamfund, hvor alt snart er farligt, især for de mindste, er det er godt mantra at have med sig i pusletasken.

Mange kender til følelsen af at blive overmandet af bekymringer. For fremtiden, for helbredet eller for familien. Tankemylderet kan udløses af mange ting, men vokser særligt hurtigt når man lever stressede liv uden tid til nærvær, ikke trives på arbejdet eller har rod i parforholdet. Derfor har flere og flere også brug for hjælp fra psykologer og terapeuter for at få styr på de tanker og følelser, der får bekymringerne til at accelerere.

Det samme gælder alle de ting, vi omgiver os med. De kan også tappe os for energi og kræver derfor også ind imellem en oprydning, ja, måske endda en grovsortering. Også det får flere og flere danskere hjælp til fra professionelle.

Efter i mange år at have fokuseret på de ydre rammer – dyrt design, nye køkkener og masser af gadgets - er mange danskere blevet mere optaget af at finde ind til de indre værdier, der giver livet mening: Familien, vennerne eller mere tid i haven. Det kræver ikke bare, at man rydder op i sine prioriteringer, men også i sine relationer, tanker og ting.

Vi tvinges ofte til at rydde op, når vores liv skifter spor. Når familien udvides, når et nyt job flytter en til en ny del af landet eller når sygdom eller død rammer.

Det handler særavisen ”Ryd op” om.

Håbet er, at artiklerne vil give inspiration til at kigge nærmere på, hvilke muligheder oprydning på forskellige plan rummer.

God fornøjelse!

Joanna Vallentin, udviklingsredaktør