3D-metode afslører nye helleristninger på Bornholm

Siden 1884 har arkæologer studeret mylderet af bronzealderbilleder på den store helleristningsklippe ved Madsebakke på Bornholm. Men en 3D-metode har påvist nye skibe og ting, som øjet ikke ser

Med 3D-teknologi får arkæologerne på Bornholms Museum mulighed for ganske tydeligt at se og gengive de helleristninger, som i bronzealderen for cirka 3000 år siden blev hugget ind i store sten. –
Med 3D-teknologi får arkæologerne på Bornholms Museum mulighed for ganske tydeligt at se og gengive de helleristninger, som i bronzealderen for cirka 3000 år siden blev hugget ind i store sten. – . Foto: Bornholms Museum.

Madsebakke ved Allinge på Bornholm er Danmarks største og mest velbesøgte helleristningsfelt, og de forunderlige skibe, skåltegn, hjulkors og fodspor har fascineret arkæologer og turister siden opdagelsen i sensommeren 1884.

At spotte helleristninger er dog ikke så ligetil, og derfor bliver de ofte malet op for at give besøgende og det utrænede øje indblik i bronzealderens billedunivers.

Men selv for eksperter med årelang erfaring i helleristninger kræver det held og det helt rigtige lysindfald:

”De bedste tidspunkter at opdage nye helleristninger er i de tidligste morgentimer eller en sen aftenstund, hvor solen står lavt og kaster lyset skråt ind på klipperne. Derved opstår der en skyggevirkning, og billederne træder frem på de ofte vejrbidte stenflader. Visse helleristningsfelter gør sig bedst i solskin og andre bedst i regnvejr, så det er ikke så ligetil at arbejde med,” forklarer arkæolog Michael Thorsen fra Bornholms Museum.

Derfor spidsede Michael Thorsen ører, da han hørte, hvordan man bruger 3D-teknologi, en tredimensionel affotografering, til dokumentation på udgravninger i Mexico:

”Den mexicansk-amerikanske arkæolog Nicolas Carreta har en bornholmsk kæreste, og han deltog på et tidspunkt i en af museets udgravninger. Her kom vi til at drøfte arbejdsmetoder, og han forklarede, hvordan arkæologer i Mexico i vid udstrækning bruger 3D-registrering. Jeg så straks et potentiale også i forhold til de bornholmske helleristninger, for med 3D er man jo helt uafhængig af vejr og vinkel på et lysindfald. Samtidigt ’ser’ en 3D-opmåling igennem alt snavs og de flade lavvækster, der ofte lægger sig på sten ude i naturen,” påpeger Michael Thorsen.

Så 3D-metoden skulle testes, og det naturligvis på Madsebakke, som er et af de mest velundersøgte helleristningsfelter herhjemme. Og der var bid: Syv nye skibe, deriblandt det nu største af dem alle.

”Nogle af de nye skibe var placeret fire-fem meter fra, hvor vi tidligere har arbejdet, og alligevel blev de overset. Men med en 3D-opmåling bliver det muligt at se hver en lille højdeafvigelse i klippens overflade, og på pc’en kan man tilmed nedtone og fremtone detaljer og se det hele endnu mere tydeligt. Med 3D får vi altså en digital og 100 procent objektiv version af et helleristningsfelt, der kan en hel del mere end traditionel aftegning og fotodokumentering,” fortsætter Michael Thorsen.

Efter den vellykkede testkørsel på Madsebakke har Michael Thorsen fået en bevilling fra Dronning Margrethe II’s Fond til at afsøge de videre muligheder i en 3D- registrering af samtlige hen ved 400 større og mindre helleristningsfelter på Bornholm.

En britisk arkæolog, James Dodd, indleder i år sit ph.d.-projekt om helleristninger og skal bistå Michael Thorsen i arbejdet.

”I de kommende år er det planen at indkredse omfanget og mulighederne for at bruge 3D som en del af den arkæologiske hverdag her på museet og især med henblik på både kendte og endnu ukendte helleristningsfelter. Heldigvis har vi nogle hjælpsomme og dygtige amatør- arkæologer, der gerne giver en hånd med afrensning af klipperne. For selvom 3D er en fantastisk og tidsbesparende metode, er vi fortsat nødt til at efterse og studere helleristningerne ude i felten. Og allerede nu har vi haft held med at påvise et helt nyt skib på et andet af de mere kendte helleristningsfelter her på øen, men mere end det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt,” lyder det fra Michael Thorsen.