En god snak med lægen får skeptikere til at vaccinere deres børn

90 procent af skeptikere vaccinerede deres børn efter at have fået rådgivning af en børnelæge

Nøglen til at overbevise skeptiske forældre til at vaccinere deres børn er, at lægen tager forældrenes argumenter alvorligt, mener den spanske læge og forsker Roi Piñeiro Pérez. Modelfoto.
Nøglen til at overbevise skeptiske forældre til at vaccinere deres børn er, at lægen tager forældrenes argumenter alvorligt, mener den spanske læge og forsker Roi Piñeiro Pérez. Modelfoto. Foto: Nima/ritzau.

Selvom der for længst er udviklet vacciner mod børnesygdomme som mæslinger, røde hunde og fåresyge, bliver folk stadig smittet hvert år.

Årsagen er, at nogle forældre nærer mistro til vaccinen og derfor undlader at vaccinere deres børn.

Et studie fra Spanien viser til gengæld, at noget så simpelt som en samtale med lægen kan få ni ud af ti skeptikerne til at lade deres børn vaccinere alligevel.

Det skriver Videnskab.dk.

»Rådgivningen virker, og det var en fornøjelse for mig at se børnene blive vaccineret,« siger spanske Roi Piñeiro Pérez, der ledte forsøget, til Videnskab.dk. Han er børnelæge, ph.d. og leder af børneafdelingen på Villalba General Hospital.

Studiet er publiceret i det spanske lægetidsskrift Annales de Pediatria.

Studiet involverede 20 familier med ikke-vaccinerede børn.

Forskerne oprettede en specialklinik til formålet, hvor børnelæger stod for rådgivningen, og familierne fik cirka 30 minutters rådgivning per gang.

De fleste familier holdt sig til en eller to konsultationer, og efter forsøget valgte 90 procent af familierne at vaccinere deres børn helt eller delvist.

Ifølge forskeren er nøglen til at overbevise de skeptiske forældre, at man som læge tager deres argumenter alvorligt og sætter sig i deres sted.

»Når jeg rådgiver, forsøger jeg virkelig at forstå, hvorfor de vælger ikke at vaccinere deres børn. Jeg holder mund og lytter til forældrene og registrerer deres begrundelser,« siger Roi Piñeiro Pérez.

»Først når de har fremlagt deres bekymringer, går jeg dem igennem en efter en. Ofte er de baseret på myter eller misforståelser. Andre gange er indvendingerne sande nok, men bare ikke nok til at vælge vaccinen fra.«

Roi Piñeiro Pérez vurderer, at det ofte går galt i mødet mellem forældre og læge, fordi lægen er utålmodig.

»Ofte lytter læger simpelthen ikke til vaccineskeptikere. De bliver vrede, eller i værste fald er de ligeglade. Men det er nødvendigt med civiliseret snak, hvis man har forhåbninger om at overbevise forældrene,« mener han.

Familierne, der deltog i forsøget, har imidlertid selv meldt sig som deltagere, og det rejser spørgsmålet, om de er repræsentative for den typiske vaccineskeptiker.

»Det er klart, at resultatet er begrænset af, at vi kun kunne rådgive forældre, der selv var villige til at diskutere deres skepsis. Og det er uden tvivl lettere at rådgive den slags skeptikere, frem for dem der er helt urokkelige i deres modstand mod vacciner,« siger Roi Piñeiro Pérez.

»Desværre kan det ikke være anderledes, da vi ikke kan påtvinge folk rådgivning.«