Prøv avisen

Forskere vil udvikle kød uden dyr

Mark Posts forskningsteam vurderer, at man er nået cirka 75 procent af vejen til at erstatte serummet med plante- og bakteriebaserede alternativer, og han kan derfor ikke give en slutdato for forskningen. Han vurderer dog, at man tidligst vil kunne købe laboratoriefremstillet kød i supermarkedet om tre-fire år. Modelfoto. Foto: Nima Stock

Fremtidens kød kan være dyrket i et laboratorium helt uden slagtehaller og døde dyr. Dansk Vegetarisk Forening er skeptisk

I 2013 opdrættede forskere verdens første laboratorie-bøf. Ved at bruge vævsprøver og serum fra kalvefosterblod opdrættede forskerne muskelkulturen, også kaldet in vitro-kød. For rullende skærme blev bøffen tilberedt og spist under international bevågenhed.

Nu tager forskerne skridtet videre og vil udvikle kød helt uden at dyr skal slagtes. Senest har det amerikanske researchinstitut New Harvest indsprøjtet cirka 350.000 kroner i forskningen, som foregår på Maastricht Universitet under forskeren Mark Post.

”Endemålet er at undgå brugen af fetal bovine serum (serum udvundet af blod fra kalvefostre fra slagtedyr, red.) i produktionen af in vitro-kød. Vi vil stadig bruge vævsprøver taget fra levende dyr, men det er en fuldstændig harmløs procedure,” siger han.

Mark Posts forskningsteam vurderer, at man er nået cirka 75 procent af vejen til at erstatte serummet med plante- og bakteriebaserede alternativer, og han kan derfor ikke give en slutdato for forskningen. Han vurderer dog, at man tidligst vil kunne købe laboratoriefremstillet kød i supermarkedet om tre-fire år, men debatten er allerede nået vegetariske og veganske kredse i Danmark.

”Hvis dyr lider mindre, er det godt,” siger generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune Christoffer Bech Dragsdahl.

David Pedersen er en af de eneste danskere, der har beskæftiget sig indgående med etikken bag laboratoriums-kød.

I denne uge afleverer han sit speciale om marketing og kødspisning på CBS. Desuden er han kampagneleder på Kødfri Mandag, der sigter mod at reducere kødforbruget internationalt.

”Kød uden dyr er vildt, folk har jo spist kød i millioner af år. Måske er mennesker ikke klar til det, men kloden har brug for det,” siger David Pedersen og peger på, at in vitro-kødet samtidig styrker muligheden for at gøre noget håndgribeligt ved verdens klimaproblemer.

Men dyreløst kød er langt ud i fremtiden, og der er allerede mange gode plantealternativer, siger Rune Christoffer Bech Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening.

”I forhold til en almindelig plantebaseret kost er det unødvendigt kompliceret,” siger han og sætter også spørgsmålstegn ved markedet og forbrugernes lyst til at købe in vitro-kød.

”Spørgsmålet er, om der virkelig er et marked for det. Når andre plantealternativer boomer, kan det virke lidt som at opfinde den dybe tallerken igen,” siger han.

Forskerne bag in vitro-kødet er dog sikre på, at markedet er der, og det er ikke veganere, de sigter efter. På sigt vil de producere in vitro-kød, der kan konkurrere med oksekød. Og tanken om kød uden dyr er spændende, mener Johanne Mosgaard, direktør for GreenOS, et dansk vegansk online supermarked.

”Det handler nok mere om miljø end etik. Det er jo stadig et dyreprodukt. Af hensyn til miljøet er det dog et skridt i den rigtige retning,” siger hun.

Det er dog ikke noget, man vil finde på køledisken i forretningen, for kødet skal være 100 procent plantebaseret for at blive solgt af GreenOS. Men derfor kan der godt være et marked for produktet, mener Johanne Mosgaard.

”Det kunne være et produkt, der er interessant for kødspisere, der ønsker at spise mindre kød af hensyn til miljøet, men ikke vil undvære smagen af kød,” siger hun.