Prøv avisen

Hos Nobelprisens kuriøse lillebror hylder man flydende katte og rottebukser

Ig Nobelprisen er igennem årene gået til mange mærkværdige projekter. Her fra uddelingen i 2011, hvor en gruppe japanske forskere vandt prisen for at have opfundet et alarm-system, der vækker folk ved at sprøjte med et ekstrakt af den stærke wasabi-plante. – Foto: Michael Dwyer/AP/ritzau

I disse uger uddeles de prestigefyldte Nobelpriser, men hvert år gives en lignende pris af næsten samme navn til personer, der har gennemført mere abnorme projekter. Denne gang gik den blandt andet til forskning i, hvorvidt katte kan betegnes som væske

Kan en mand blive far til 888 børn? Hvad sker der med rotters seksuelle aktivitet, hvis de får små polyesterbukser på? Og hvor meget hjerneaktivitet er der egentlig hos en død laks?

Umiddelbart absurde spørgsmål, men ikke desto mindre har forskere verden over de seneste år fundet svar på disse og som belønning modtaget Ig Nobel Prize eller på dansk Ig Nobelprisen for mærkværdige undersøgelser.

For nylig uddelte organisationen bag med navnet Usandsynlig Forskning for 27. gang prisen, der startede som en lille, satirisk, nærmest parodisk uddeling, men som med tiden er blevet et større og mere seriøst alternativ til den store Nobelprisen, der uddeles netop i disse uger.

Hos Nobelprisens løjerlige lillebror er årets vindere også fundet inden for kategorierne fysik, økonomi, anatomi, biologi, medicin med flere. Fysikprisen var formentlig den mest iøjnefaldende, for den gik til den franske forsker Marc-Antoine Fardin, som har kortlagt, om katte – samtidig med at være dyr i fast form – faktisk kan anses som eksistenser i flydende form, altså en væske.

Det lyder mærkværdigt, men kigger man nærmere på hans forskningsprojekt, forstår man bedre. Her illustrerer han, hvad han mener, med billeder af katte, der er proppet ned i et stort vinglas, en skål og en håndvask, og dermed har Marc-Antoine Fardin sat hele grænsen for, hvornår noget er flydende, til debat. Derfor er han også glad for prisen, selvom han godt kan se satiren og humoren i den.