Mundbind virker og redder liv, konkluderer nyt amerikansk studie

Hvis 95 procent af USA's befolkning bærer mundbind til slutningen af februar, kan op mod 170.000 mennesker reddes fra at dø af covid-19

En dansk undersøgelse, Danmask-19, kunne sidste uge konkludere, at mundbind kun har en moderat virkning - hvis nogen overhovedet. Det affødte en del kritik, fordi undersøgelsens resultater ikke var signifikante. Nu kan en ny stor amerikansk undersøgelse imidlertid konkludere, at mundbindet virker.
En dansk undersøgelse, Danmask-19, kunne sidste uge konkludere, at mundbind kun har en moderat virkning - hvis nogen overhovedet. Det affødte en del kritik, fordi undersøgelsens resultater ikke var signifikante. Nu kan en ny stor amerikansk undersøgelse imidlertid konkludere, at mundbindet virker. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nogle læsere kan måske huske, da resultaterne fra en længeventet dansk undersøgelse om mundbind kom frem i sidste uge og konkluderede sådan cirka ingenting.

Det skabte en del røre, fordi nogle medier vinklede på, at mundbind ikke virkede, mens andre skrev, at de gjorde. Måske. I en eller anden grad.

Undersøgelsens resultat var ikke signifikant - resultatet lå med andre ord ikke inden for et så præcist afgrænset område, at det kunne kaldes nøjagtigt. Derfor var og er det usikkert overhovedet at udtale sig om den danske undersøgelse, der angiveligt kan have sået en del tvivl om mundbindets reelle virkning.

Ifølge det danske Sundhedspolitisk Tidsskrift, der blandt andet dækker dansk sundshedspolitik, bidrager undersøgelsen derfor ikke med afgørende ny viden, og den vil formentlig heller ikke ændre på sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men når vi fremover alligevel med afsæt i sundhedsmyndighedernes mundbindspåbud må tildække næse og mund i eksempelvis tog, busser og supermarkeder og kan tænke, at det virker lidt omsonst og irriterende, så kan en helt ny amerikansk undersøgelse måske gøre, at vores indstilling til det omstridte mundbind bliver lidt mere positiv.

Undersøgelsen, der indbefatter 40 forskellige endnu ikke fagfællebedømte mundbindsstudier i USA, konkluderer nemlig, at mundbind redder liv.

Helt konkret kan mellem 85.000 og 170.000 mennesker blive reddet fra at dø af covid-19, hvis 95 procent af den amerikanske befolkning bærer mundbind i det offentlige rum i perioden fra den 22. september til den 23. februar 2021.

Hvis 85 procent af befolkningen bærer mundbind i samme periode, kan mellem 61.000 og 133.000 mennesker reddes, konkluderer undersøgelsen ydermere.

Frem til den 22. september brugte 49 procent af amerikanerne mundbind, står der i undersøgelsen, der udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature.