Prøv avisen

Træer indeholder teknologien til fremtidens robotter

Store træer har brug for stort tryk til at pumpe sukkerstof rundt. Den teknologi kan rumme nøglen til fremtidens robotter. Foto: David & Micha Sheldon/ritzau

Indtil for nylig var det et mysterium, hvordan træer pumper vand og sukkerstof til blade og rødder. Nu har en dansk forsker fundet svaret, der rummer potentialet til at forbedre fremtidens cellefabrikker og robotter

Naturen og teknologien sættes sommetider i opposition til hinanden, men faktisk er den sidste ofte kraftigt inspireret af den første. Det er også tilfældet med en ny chip, der formentlig kan forbedre robotter og bygge effektive cellefabrikker. Chippen er nemlig en simulering af træers pumpesystem, som indtil for ganske nylig var et stort mysterium.

I den menneskelige krop er hjertet den muskulære del af det pumpesystem, der fordeler blodet ud i karrene og rundt i kroppen. Det er med andre ord en sammentrækning af muskelfibre, der sørger for, at kroppens væv får det for mennesket afgørende næringsstof ilt. På samme vis har træer brug for at fordele vand og sukkerstof til blade og rødder, men de har ikke muskelfibre, de kan gøre brug af. Så hvordan gør de det?

Det var den undren, der drev lektor Kaare Hartvig Jensen fra DTU Fysik, da han sammen med kolleger fra MIT og Cornell Universitet i USA gik i gang med at udvikle en chip, der kan simulere træers pumpesystem, og som potentielt kan bruges i både bløde robotter og såkaldte cellefabrikker.

For at forstå hvordan pumpesystemer og robotter hænger sammen, skal man først ihukomme et plantefysiologisk fænomen, som de fleste nok hørte om i folkeskolen; fotosyntese. Ved hjælp af den biokemiske proces, som fotosyntese er, er planter i stand til at omdanne atmosfærens kuldioxid til ilt og andre næringsstoffer ved hjælp af solens lys. Ét af produkterne af kuldioxiden og vandet fra rødderne er en sukkerholdig væske, der fungerer som plantens energikilde og brændstof til stofskiftet.