10 kvindelige forbilleder i hinduismen

I Indien har kvinden traditionelt set lavere status end manden. Alligevel var Indien et af de første lande i verden til at vælge en kvindelig præsident, og landet har et stigende antal kvindelige guruer og åndelige ledere

Bedre kendt som Amma (mor) eller "The Hugging Saint" arbejder Mata Amritanandamayai for fred i verden og fred mellem religioner. Her uddeler hun knus i New York i juli 2010. Foto: JOHN MOORE Denmark

Mens mange moderne hindu-kvinder bliver bankdirektører, virksomhedsledere og børshandlere, indtager et voksende antal kvinder både religiøse og politiske lederroller i kampen for ligestilling, selvstændighed og verdensfred, oplyser opslagsværket Encyclopedia of Women in Todays World fra 2011.

Disse ti hindukvinder har på hver sin måde fungeret som hinduistiske forbilleder både i Indien og på verdensplan. I billedserien ovenfor kan du se fotos af nogle af dem.

1. Mata Amritanandamayai (1957-)

Bedre kendt som Amma (mor) arbejder Mata Amritanandamayai for fred i verden og fred mellem religioner. Amma bekender sig ikke til én bestemt religion, men siger, at hendes religion er kærlighed, og at det guddommelige findes i alt.

Ved at omfavne og kramme mennesker forsøger Amma at vække uselviskheden i dem med det formål at skabe en bedre og mere fredelig verden. På 36 år har hun krammet mere end 26 millioner mennesker fra hele verden i seancer på op til et helt døgn ad gangen. Det oplyser foreningen Amma-Danmark.

2. Dadi Janki (1916-)

Som leder af den internationale organisation Brahma Kumaris (døtre af Brahma) har Dadi Janki været med til at etablere centre i næsten 100 lande. Brahma Kumaris administreres primært af kvinder og underviser blandt andet i meditation, afholdenhed og en yogaform kaldet Raja Yoga.

I Danmark findes der centre i København og i Aarhus, hvor sidstnævnte i øjeblikket oplever vækst. I en alder af 97 år rejser Dadi Janki stadig verden rundt og holder foredrag.

3. Anandmurti Gurumaa (1966-)

Fra sin ashram nær Delhi i Indien underviser meditationsguruen og poeten Anandmurti Gurumaa i meditation, yoga og mindfulness. Gurumaa tilhører ikke én bestemt religion eller tradition, men benytter teknikker fra zen, tantra, sufisme, sikhisme og buddhisme.

Indiske kvinders vilkår er en hjertesag for Gurumaa. Hun har derfor opstartet Shakti; en NGO med kvinderettigheder, uddannelse og pigekønsabort på dagsordenen. Shakti hjælper piger fra fattige familier med at få en uddannelse og giver økonomisk støtte uden kastediskrimination.

4. Anandamayi Ma (1896-1982)

Anandamayi Ma var en spirituel lærer og guru fra Bengal, det nuværende Bangladesh. Af mange var hun anset som helgen og en af de mest prominente mystikere i det 20. århundrede. Ifølge hjemmesiden for hendes i alt 25 ashrams fik hun tusinder af disciple, lige fra premierministre og helgener til bønder, der så hende som en manifestation af Gud (devi).

Anandamayi Ma levede for det meste i trancelignende tilstande, og hun gennemgik lange perioder med faste og i stilhed. Uden at være tilknyttet én specifik hindu-tradition, vejledte og helbredte hun mennesker indtil sin død i 1982.

5. Indira Gandhi (1917-1984)

Som Indiens premierminister i perioderne fra 1966-77 og 1980-84 satte Indira Gandhi et markant aftryk. Hendes politiske virke bar præg af en stærk personlig kontrol over både parti og regering, og i bestræbelserne på at nå sine politiske mål, tyede hun ofte til hårde midler. Det kostede hende i sidste ende livet, da hun i 1984 blev myrdet af sine to sikhvagter.

Både nationalt og internationalt har Indira Gandhi modtaget meget ros. I 2001 blev hun kåret som den bedste indiske premierminister i en meningsmåling fra avisen India Today. Hun blev også udnævnt til årtusindets kvinde i en meningsmåling fra BBC i 1999.

6. Mata Nirmala Devi (1923-2011)

Politik og Indiens selvstændighed var også en hjertesag for Mata Nirmala Devi, der arbejdede tæt sammen med Mahatma Gandhi. Udover sit politiske engagement grundlagde hun også selvrealiserings- og yogametoden Sahaja Yoga. Ud fra en filosofi om at selvrealisering er tilgængeligt for alle, tog hun aldrig betaling for metoden, som nu praktiseres gratis i over 90 lande.

I sin levetid arbejdede Mata Nirmali Devi intensivt for verdensfred, og hele to gange blev hun nomineret til Nobels Fredspris.

7. Sarojini Naidu (1879-1949)

Foruden at være kendt som Indiens nattergal var Sarojini Naidu også en markant kvindeskikkelse i indisk politik. Hun var en af de første hindu-kvinder, der blev formand for Det Indiske Kongresparti, og hun var den første kvindelige guvernør i delstaten Uttar Pradesh.

I Indiens fejres kvindernes kampdag på hendes fødselsdag den 13. februar.

8. Daya Mata (1914-2010)

Den amerikanskfødte Daya Mata voksede op som mormon i Utah, USA. Som 17-årig blev hun den første discipel af guruen Paramahansa Yoganandas, og efter hans død overtog hun posten som præsident for hans organisation Self-Realization Fellowship (SRF). Udover humanitært arbejde giver SRF vejledning i at kombinere arbejdsliv og samliv med det spirituelle liv, blandt andet via teknikken Kriya Yoga.

Daya Mata var en af de første kvinder i verden til at lede en verdensomspændende religiøs organisation og munke/nonneorden. Hun nåede at være præsident for SRF i 45 år.

9. Sarada Devi (1853-1920)

Sarada Devi var kun 5 år, da hun blev forlovet og senere gift med mystikeren Ramakrishna. Af sine disciple blev hun ofte refereret til som Hellige Moder, og hun udfyldte rollen som spirituel leder i 34 år efter sin mands død. Selv havde hun ingen uddannelse, men hun kæmpede passioneret for kvinders rettigheder til skolegang.

Sammen med den kendte åndelige leder, Swami Vivekananda, stiftede hun organisationen Ramakrishna Mission, som specialiserer sig i socialt arbejde, nødhjælp, uddannelse og kultur. I dag har Ramakrishna Mission og søsterorganisationen Ramakrishna Math tilsammen 176 centre på verdensplan.

10. Gauri Ma (1857-1938)

Gauri Ma havde et nært forhold til Sarada Devi og var også en fremtrædende discipel af Ramakrishna. Allerede som barn valgte Gauri Ma ægteskab fra og viede i stedet sit voksenliv til at skabe Saradeswari Ashram i Calcutta; den første ashram for kvinder i Indien.

En af Gauri Mas mærkesager var uddannelse af kvinder. Ashramens vigtigste mål var derfor at give husly til piger og enker og tilbyde såvel religiøs og social uddannelse til dem.