De 6 mest kendte islamiske terrororganisationer

Hvad står de forskellige islamiske terrororganisationer for, og hvem kæmper de imod? Her er seks centrale terrorgrupper, som spreder usikkerhed, frygt og død, når de med Koranen i hånden erklærer jihad mod de vantro

Terrororganisationer er kendt for at anvende voldelige metoder for at opnå deres mål. Her er det medlemmer af Islamisk Jihad til begravelsen af deres kammerat Mohammed Shbat i Beit Hanoun i Gaza den 18. juni 2012.

Lad dem da kæmpe for Allahs sag de, der vil sælge dette nærværende liv for det kommende. Og den, der kæmper for Allahs sag, om han så falder eller sejrer ham vil Vi give en stor belønning.

Koranvers som dette (al-Nisá, vers 75) har igennem tiden været inspiration for islamister, som bruger selvmordsterrorisme og bombeattentater som våben i deres hellige krig. Mange af terrororganisationerne står på internationale terrorlister, og de sponsoreres af sympatisører fra alle verdenshjørner. Alene i Danmark skønner Politiets Efterretningstjeneste (PET), at der årligt indsamles 20 millioner kroner til udenlandske terrororganisationer.

Religion.dk har spurgt Mehdi Mozaffari, professor og leder af Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser ved Aarhus Universitet, hvem de mest kendte islamiske terrororganisationer er. Læs med her.

1. Hizbollah
I 1982 besatte de israelske styrker Libanon, med henblik på at angribe de palæstinensiske baser. Som reaktion mod besættelsen opstod den shia-islamiske gruppe Hizbollah, som på arabisk betyder Guds parti. Organisationen er siden 1992 blevet ledt af Saied Hassan Nasrallah.

Hizbollah opstod med det formål at uddrive den israelske hær fra Libanon og i stedet danne en islamisk stat. Organisationen er økonomisk støttet af Iran, og den vil gerne følge den islamiske ideologi, som Ayatollah Khomeini i 1980erne introducerede i Iran. Udover en militær gren har Hizbollah også socialt arbejde, der driver skoler, hospitaler og klinikker, og i 2008 blev Hizbollah en del af den libanesiske regering.

Hizbollah er af USA blevet anklaget for at stå bag flere selvmordsattentater i den libanesiske hovedstad Beirut.

LÆS OGSÅ: Hvem er Hizbollah?

2. Hamas
Mens Hizbollah er shia-islam, tilhører Hamas sunni-islam. Hamas blev stiftet af den spirituelle leder Sheik Ahmed Yassin i 1987 og er i dag den største og mest indflydelsesrige politisk-militante bevægelse i Palæstina.

Den palæstinensiske organisation kæmper imod samfundets drejning mod Vesten og væk fra islam, og deres hovedfjende er landet Israel, som de helst så forsvandt helt. Hamas ser sig selv som en gruppe, der kæmper for de undertrykte og uretfærdigt behandlede.

LÆS OGSÅ: Imam: Forskelle mellem sunni- og shia-islam

Organisationen har opbygget et stort socialt netværk med børnehaver, sportsklubber og moskéer for det brede lag af den palæstinensiske befolkning, hvilket var medvirkende til at organisationen vandt parlamentsvalget i 2006.

Hamas blev stiftet som den palæstinensiske underafdeling af Det Muslimske Broderskab, men har fået sit eget navn, fordi Broderskabet officielt tager afstand fra terror og ikke ønsker sammenkædning med Hamas terroraktioner. Som en af de få terrororganisationer anvender Hamas også kvindelige selvmordsbombere. Siden 2002 har 88 kvinder fra Hamas forsøgt selvmordsterrorisme, men kun 8 har været succesfulde, skriver Time Magazine.

LÆS OGSÅ: Hvad er Hamas?

3. Islamisk Jihad
En anden palæstinensisk terrororganisation er Islamisk Jihad, som har base i Syrien. Lige som Hamas er deres hovedmål at udslette Israel og erstatte det med en islamisk stat. Gruppen blev dannet i Gazastriben i 1970-erne, som en del af Egyptisk Islamisk Jihad (EIJ).

Islamisk Jihad er finansielt støttet af Hamas, men organisationen har ikke nær så stor opbakning hos befolkningen, fordi den ikke er aktiv på det sociale område, men i stedet koncentrerer sig om væbnet kamp mod Israel. Islamisk Jihad står bag en lang række angreb på Israel og styres i dag af Nafez Azzam, Ramadan Shallah og Khader Habib.

I Danmark kendes Islamisk Jihad fra Muhammed-krisen i 2006, da terrororganisationen satte ild til Dannebrog og et billede af daværende statsminister Anders Fogh som reaktion mod Muhammed-tegningerne.

LÆS OGSÅ:Billede af Anders Fogh afbrændes i Gaza

4. Al-Qaeda
Al-Qaeda kendes måske bedst for sin nu afdøde leder Osama bin Laden og angrebet mod USA den 11. september, 2001. Al Qaeda, som på arabisk betyder Grundlaget, har base i Pakistan, og den nuværende leder er Ayman al-Zawahiri.

Al Qaedas mål er at stoppe al ikke-muslimsk indflydelse i muslimske lande, og de ønsker at danne et islamisk kalifat (islamisk statsform). Organisationen har omformuleret det islamiske begreb jihad (hellig krig) til at gælde angreb på politik, økonomi og kultur, og den anvender terror for at nå deres mål, deriblandt selvmordsbomber og bombeangreb.

I 1996 var bin Laden med til at udforme en fatwa mod USA og dets allierede. I fatwaen, som er en udtalelse fra en islamisk retslærd eller mufti, erklærede al-Qaeda, at det var enhver muslims pligt at dræbe amerikanere, civile som militære, samt deres allierede over hele verden.

Al-Qaeda hævder at have stået bag flere bombeangreb på vestlige ambassader, blandt andet den danske ambassade i Pakistan i 2008, hvor 6 mennesker dør og 35 såres.

LÆS OGSÅ:
Hvad er al-Qaeda?

5. Lashkar Tayibbeh
Lashkar Tayibbeh er den største og mest aktive terror-organisation i Sydøstasien, som har base i Pakistan. Organisationen, som på arabisk betyder Guds Hær, blev grundlagt i 1990 af Hafiz Muhammad Saeed, Abdullah Yusuf Azzam og Zafar Iqbal i Afghanistan.

Lashkar Tayibbehs mål er at introducere en islamisk stat i Sydasien, og gruppen kæmper for muslimer, som er bosat i Kashmir-området i Indien. Hovedfjenderne er hinduer og jøder, og landene Indien og Israel.

Den sunni-islamiske organisation udfører humanitært arbejde i Pakistan, som blandt andet inkluderer 16 islamiske institutioner, 135 gymnasier, ambulanceservice og blodbanker. Samtidig udfører de også terror-træningslejre, som har til formål at uddanne organisationens aktivister og selvmordsbombere. Uddannelsen i de militærlignende lejre kan vare fra 21 dage til 3 måneder.

Lashkar Tayibbeh har angrebet militæret og civile i Indien, senest ved bombeangreb i Mumbai i 2008, hvor 174 mennesker omkom. Organisationen menes at have nære forbindelser til al-Qaeda.

6. Jemaah Islamiyah
I 2002 blev 202 mennesker dræbt af tre bomber på Bali. Heriblandt var tre unge piger fra Danmark. Bag attentatet stod Jemaah Islamiyah, et terrornetværk, som har base i Indonesien.

Jemaah Islamiyah betyder på arabisk Islamisk Forsamling og blev dannet i 1993 af Aby Bakaar Bashir og Abdullah Sungkar. Organisationens mål er at danne en islamisk stat i Sydøstasien. I begyndelsen anvendte organisationen fredelige metoder til at nå sit mål, men den fik et terroristisk præg efter, at et af medlemmerne havde kontakt med Osama bin Laden i 1990erne.

Jemaah Islamiyah skiftede fokus til at gå efter USA og vestlige indgreb i Indonesien og resten af Sydøstasien, efter USA satte ind mod terror efter 2001-angrebet. Organisationen har tilknytning til al-Qaeda og Taliban.