Vidner til svensk politi: De bruger slangebøsser mod danske biler i Sverige

Efterhånden er flere end 100 danske biler angrebet med sten på vej til eller fra Ystad og færgen til Bornholm. Også danske Majbrith Thaulov, der flyttede til Sverige for nylig, har fået sten gennem ruden i Helsingborg. Nu lader hun bilen stå, indtil der kommer svenske nummerplader på

Politiet i Skåne har fået inddraget orlov og ferie for at patruljere på motorvej E65 mellem Malmø og Ystad i håb om at opklare de mystiske stenkast mod danske biler. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Det var helt tilbage i april, at der begyndte at blive kastet med sten mod danske biler i Sverige. Når svensk politi først den 18. juni blev opmærksom på problemet, kan der være tale om langt flere end de 102 tilfælde, som svensk politi har registreret den seneste måned. Det oplyser politiinspektør ved politiet i Skåne Södra Eva-Gun Westford.

”Kun en håndfuld biler med svenske nummerplader er blevet ramt – så, ja, der er nogle, som ikke kan lide danske bilister eller danskere i al almindelighed,” siger hun.

I disse uger, hvor mange danskere tager på ferie til Bornholm via færgelejet i Ystad, har svensk politi inddraget orlov, så man stadig kan stille mandskab langs motortrafikvejen E65, som går mellem Malmø og Ystad. Især overvåges de sidste 20 kilometer inden Ystad, hvor flest danske biler, og en enkelt bus, er blevet ramt.

Også helikoptere, droner, hunde samt ”forebyggende arbejde” indgår i opklaringen, men lige meget nytter det tilsyneladende. På spørgsmålet om svensk politi er tilfredse med sig selv, svarer Eva-Gun Westford:

”Naturligvis er vi ikke tilfredse, for selvfølgelig ønsker vi at løse dette mysterium, men vi gør, hvad vi kan.”

Svensk politi har modtaget flere vidneudsagn om, at stenene skydes af sted med slangebøsser, men om sten og andre genstande kastes fra grøftekanten eller slynges over større afstande, kan Eva-Gun Westford ikke sige med sikkerhed. Ligesom hun heller ikke vil udtale sig om, hvem der kan tænkes at stå bag.

I Ystad har den kontroversielle svenske kunstner Dan Park offentliggjort sit bud ved hjælp af plakater, som han har hængt op flere steder i byen. Plakaterne forestiller en mand på en motorvejsbro med et sværd i den ene hånd og en bombe i den anden og teksten ”dansk jävlar” – forbandede danskere.

Også andre steder i Sverige antastes biler med danske nummerplader. Danske Majbrith Thaulov, som bor i Östra Göinge, men arbejder i Helsingør, har således måttet opgive at parkere i Helsingborg for at tage færgen til Danmark, fordi hendes bil, som er på danske plader, to gange er blevet ødelagt.

”Den ene gang var udstødningen savet over, og den anden gang var bilen bulet, ridset og en rude smadret med flere sten, som lå på bagsædet. Først troede jeg ikke, at det var fordi min bil var dansk, men da ingen af de svenske biler på parkeringspladsen var smadret, er det jo den tanke, man får,” siger den 38-årige Majbrith Thaulov, der meldte hærværket til politiet i Helsingborg, og senere blev ringet op af den afdeling i Ystad, som har med stenkast mod danskere at gøre.

Majbrith Taulov flyttede til Sverige for nogle måneder siden og er ved at få sin bil over på svenske plader. Indtil det er sket, låner hun sin nabos svensk indregistrerede bil.

Også i hendes sag var politiets teori, at der blev brugt en form for slynge til at afskyde de sten, der blev fundet i bilen. De var nemlig forholdsvis små, og må derfor have haft god fart på for at udrette så meget skade.

Svensk politi vurderer, at 95 procent af stenkastene mod danske biler har fundet sted på E65, kun i et tilfælde blev en bilist alvorligt skadet.

”Bliver bilen ramt, skal man trække ind til siden, blive på stedet og ringe 112, så kommer vi,” siger politiinspektør Eva-Gun Westford, som oplyser, at danskere på vej til færgen i Ystad er begyndt at tage andre veje.

”Vi ser, at danskerne begynder at køre omveje og tage 101 eller rute 9, som går langs kysten.”