Dansk topnazist og SS-officer Søren Kamm er død

Den tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam er død, 93 år. Det fremgår af en dødsannonce på den tyske avis Allgäuer Zeitungs hjemmeside.

Den danske nazist og tidligere SS-officer Søren Kam er død ifølge en dødsannonce i Allgâuer Zeitung.
Den danske nazist og tidligere SS-officer Søren Kam er død ifølge en dødsannonce i Allgâuer Zeitung. Foto: Ukendt

Den tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam er død, 93 år gammel. Det fremgår af en dødsannonce på den tyske avis Allgäuer Zeitungs hjemmeside.

Ifølge avisen døde han for en uge siden - 23. marts.

Søren Kam levede indtil sin død i Tyskland, hvor han var blevet tildelt statsborgerskab på grund af en krigsforbryderamnesti efter Anden Verdenskrig.

På trods af en EU-arrestordre afviste Tyskland at udlevere den tidligere SS-officer til retsforfølgelse i Danmark trods en EU-arrestordre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Søren Kam var mistænkt for at deltage i drabet på BT's tidligere chefredaktør, Carl Henrik Clemmensen, i 1943.

Kam erkendte bortførelse og drab på den antinazistiske redaktør, men har sagt, at der var tale om et uheld. Drabssagen mod Kam blev droppet i Bayern i 1971 på grund af manglende beviser.

Syv år senere blev den genåbnet på grund af nye oplysninger, men i 1999 droppede Tyskland alligevel at få ham dømt for mord - alle vidner var døde eller forsvundet.

Anklagen om uagtsomt manddrab var heller ikke mulig, da den forbrydelse havde overskredet den tyske forældelsesfrist.

I Danmark blev en af hans medgerningsmænd, Knud Flemming Helweg-Larsen, henrettet i 1946 på grund af sin rolle i drabet.

Carl Henrik Clemmensen blev fundet død 31. august 1943 på Lundtoftevej i Lyngby nord for København. Han var ramt af otte projektiler fra tre våben.

Redaktøren ansås for at være tyskfjendtlig, og dagen inden drabet havde han angiveligt kaldt en dansk nazist for landsforræder.

Søren Kam var til sin død på Simon Wiesenthal Centers liste over de 10 mest eftersøgte krigsforbrydere fra nazitiden.

- Den omstændighed, at Kam, en nazimorder fuldstændigt uden anger, fortsat beskyttes af Bayerns retsvæsen er en hån mod retfærdigheden, sagde Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Center i Politiken i 2013.

Kam blev født 2. november 1921 i København, meldte sig frivilligt til SS i 1940 og kom på officersskole på SS-Junkerskolen i Bad Tölz i Tyskland.

Hans kone, Eleonora Kam, døde blot to uger inden sin mand, 7. marts i år, fremgår det af samme dødsannonce.