Biskop: Murens fald er for mig blevet et billede på opstandelseshåbet

Jesus er dén historiske begivenhed, han er jo omdrejningspunktet i kristendommen, siger biskop Marianne Christiansen

Synet af en humlebi på en iris i blomst fik straks Dorte Schleimann til at gribe sit kamera og tage en masse billeder. Det gav følgende resultat.
Synet af en humlebi på en iris i blomst fik straks Dorte Schleimann til at gribe sit kamera og tage en masse billeder. Det gav følgende resultat. . Foto: Palle Peter Skov Denmark.

Hvad er den vigtigste hændelse i din religions historie?

Ja, det er selvfølgelig Jesus, hans død og opstandelse. Man kan ikke bevise Jesu opstandelse historisk, men hans disciple fortæller om deres møde med Jesus. Jesus er dén historiske begivenhed, han er jo omdrejningspunktet i religionen, for så vidt som kristendommen er en religion. Jeg ser kristendommen mere som et trosforhold, ikke en religion. Religion er afhængig af ydre former, men kristendommen beror på et trosforhold, et forhold til Gud og til medmennesker.

Hvorfor fremhæver du netop Jesus som den vigtigste begivenhed i kristendommen?

Det bliver et tosset svar: Når man siger Jesus, siger man jo det hele. Kristendommen grunder jo i tro på ham. Men noget andet historisk af betydning er, at skrifterne bliver oversat. At der er skrifter, der hele tiden bliver oversat til nye sprog, og dermed giver nye fortolkninger. Fortællingen om Jesus er universel. Den begrænser sig ikke kun til den, der læser skrifterne først. Videregivelsen er også universel. Man er selv en oversætter af det forkyndte evangelium. Man oversætter det ind i sit eget liv, hvis man kan sige det på den måde.

LÆS OGSÅ: Overrabbiner: Jøder i Danmark har aldrig følt sig fremmede

Er der kommet nye historiske begivenheder til af betydning for kristendommen?

De økumeniske samtaler er vigtige. Det at forskelle i fortolkning kan føre til strid og krig, men at man kan vende det om og føre samtale i stedet for strid. Det er vigtigt. Det økumeniske arbejde refererer jo til det fælleskirkelige samarbejde, men samtalen spiller også en rolle for religionsmødet mellem forskellige religioner. I stedet for et bekrige den, man er uenig med, kan man mødes i samtale. Vores tro er en stadig oversættelse, derfor har kristendommen et godt grundlag for religiøs dialog.

Synes du, at kristendommen har lært af historien i forhold til den religiøse dialog?

Ja, det håber jeg! Men tingene går op og ned. Man ser samtale hele vejen igennem kirkens historie og derefter krig. Så det er ikke entydigt, at man lærer af historien.

Det økumeniske arbejde har været særlig stærkt siden 1970erne og er et generelt kristent fænomen. I stedet for Trediveårskrigen arbejder man inden for de store kirkesamfund mere med samarbejde og samtale.

LÆS OGSÅ: Asatroende: Kristendommen kom brasende og ødelagde det hele!

Har det religiøse møde ændret karakter i kraft af mødet med for eksempel islam?

Ja, religionsmødet er presserende. I det øjeblik man lever sammen, er dialogen jo nødvendig. Jeg oplever religionsmødet som en berigelse, helt afgjort en berigelse.

Jeg har hørt en imam fortælle om treenighedslæren på en måde, så jeg tænkte: ja, det er jo lige sådan, jeg tror. Det ramte en kerne i mig. I samtale med andre finder man ud af, hvor forskellene er og også, hvor man har sit fundament. Man kan genkende sit fundament fra andres mund.

Er der nogen historiske begivenheder, der spiller en særlig rolle for dig personligt?

Ja, Murens fald. Det er en stor begivenhed for mig personligt, fordi jeg er opvokset i 1980erne under den kolde krig med en stærk fornemmelse af, at det kun var et spørgsmål om tid, før bomben sprang. Men så skete det, jeg aldrig havde troet skulle ske, og det gav et enormt håb". [/color]

"Ind imellem sker det uventede, som åbner helt nye muligheder. Fremtiden kan ikke fremskrives eller regnes ud via statistik. Pludselig sker der noget, og ingen havde forudset det. Det er en åbning. Murens fald er for mig blevet et billede på opstandelseshåbet. Historien er ikke kun forudsigelig konsekvens, det uventede bryder igennem. I Murens fald var der en opstandelseskraft. Begivenhederne skete sådan lidt tilfældigt, og så lige pludselig skete det uventede. Det er et sammentræf af omstændigheder, men sådan er jordkloden jo også sat sammen.

Marianne Christiansen (født 1963) blev i maj 2013 indsat som ny biskop i Haderslev. Se billeder fra bispevielsen her