Virksomheder giver fri med løn til frivillige i Forsvar og Beredskab

Ansatte i fem virksomheder får fem årlige fridage med løn til at gøre tjeneste i Forsvaret eller Beredskabet.

27. september blev der for første gang i Danmark afholdt "Uniform-på-jobbet-dag". Karina Vangslev var en af dem, der trak i sin hjemmeværnsuniform til jobbet som salgsleder hos Netto i Dalum. (Arkivfoto).
27. september blev der for første gang i Danmark afholdt "Uniform-på-jobbet-dag". Karina Vangslev var en af dem, der trak i sin hjemmeværnsuniform til jobbet som salgsleder hos Netto i Dalum. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Tusindvis af frivillige i Forsvaret og Beredskabet får med en ny aftale lidt bedre vilkår for at yde en indsats i samfundets tjeneste.

Fem dage om året kan de ansatte i Danfoss, Danske Bank, DSB, Netcompany og Salling Group gøre tjeneste som frivillige, samtidig med at de får løn fra deres arbejdsplads.

For koncernchef i Danfoss Kim Fausing handler det om at "tage medansvar og støtte Forsvaret i en tid med øget geopolitisk usikkerhed".

- Vi ved, hvor vigtig reservestyrken er for Forsvarets arbejde og sætter stor pris på de medlemmer af reserven og øvrige frivillige, som tager ansvar og stiller sig til rådighed, siger han i en pressemeddelelse.

Aftalen indgås mellem de fem virksomheder og InterForce. Det er en organisation tilknyttet Forsvarskommandoen, som arbejder på at skabe tættere relationer mellem Forsvaret og civilsamfundet.

Over de næste tre måneder vil aftalen blive implementeret hos de fem virksomheder.

Håbet og forventningen hos InterForce er ifølge pressemeddelelsen, at aftalen i 2024 kan udbredes til at omfatte flere private og offentlige arbejdspladser.

Hos Dansk Industri (DI) ser man med positive øjne på aftalen.

- Vi lever i en farlig verden, og derfor skal Forsvaret styrkes. Denne aftale og andre initiativer, der kan bidrage til at skabe robusthed, byder vi velkommen, siger direktør i DI Forsvar og Sikkerhed Joachim Finkielman.

Knap 47.000 danskere er tilknyttet Forsvaret og Beredskabet som frivillige eller reservister.

Der er i alt cirka 43.000 frivillige i Hjemmeværnet, og Forsvaret har rådighedskontrakter med cirka 3000 reservister.

Det er personer, der ikke er fastansat i Forsvaret, men står til rådighed for militær tjeneste.

Derudover er der cirka 450 frivillige i Beredskabsstyrelsen og cirka 200 frivillige i Kystredningstjenesten.

Dagligvarekoncernen Salling Group med kæderne Bilka, Netto, Føtex og Salling er med i samarbejdet.

Det er et vigtigt arbejde, de frivillige udfører, lyder det fra koncernens administrerende direktør, Anders Hagh.

- I en tid med epidemier, ekstremt vejr og uro i verden er jeg glad for, at vi kan bidrage til, at de med betalte fridage kan trække i uniformen, når der bliver kaldt på dem.

27. september 2023 holdt Danmark for første gang "uniform-på-jobbet-dag".

Her kunne frivillige i Forsvaret og Beredskabet med arbejdsgiveres velsignelse iføre sig uniform på jobbet.

/ritzau/